zpět

ETFy, Halving a Upgrady – Jaké události lze očekávat v příštím roce v souvislosti s Bitcoinem

20.12.2023

Jak je zvykem, v roce 2023 byla cena Bitcoinu výrazným tématem a tentokrát přinesla pozitivní zprávy. Bitcoin je opět nejúspěšnější třídou aktiv, překonávající akcie, dluhopisy a zlato o značný odstup. V současné době je cena o více než 150 % vyšší od začátku roku.

Rok 2023 byl poznamenán ohromným vzestupem institucionálního zájmu, což zdůraznilo i podání společnosti BlackRock o ETF v červnu. Momentálně existuje až 12 otevřených žádostí, včetně těch od Invesca, ARK, Fidelity, VanEck a Franklin Templeton. Ačkoli SEC odmítla žádost GBTC, soud rozhodl, že důvody SEC pro odmítnutí jsou neplatné. Dokonce i samotná zvěst o schválení v říjnu poslala cenu Bitcoinu strmě vzhůru.

Energie používaná k těžbě a zabezpečení Bitcoinu také zaznamenala významný růst, přičemž těžební hashrate vzrostl o 100 % z 240 exahash na 482 exahash od začátku roku. Hashrate je míra, kolik výpočtů za sekundu je potřeba pro přidání dalšího bloku transakcí do účetnictví Bitcoinu průměrně každých deset minut. Bitcoin nadále skáče vpřed jako nejbezpečnější a nejspolehlivější digitální systém na světě. Dostupnost sítě byla 100 % po 14. rok po sobě. V roce 2023 bylo také mnohem více široce uznáváno, že vztah Bitcoinu k energii a životnímu prostředí je převažujícím způsobem pozitivní, přispívajícím k stabilizaci elektrické sítě a vytvářejícím ekonomické stimuly ke snižování emisí oxidu uhličitého.

S ohledem na rok 2024 je jednou jistotou následující „halving“, kdy nový emitovaný Bitcoin bude snížen o polovinu při bloku 840 000, který se očekává, že bude těžen koncem dubna. Navzdory rostoucí poptávce po Bitcoinu bude nabídka přidávaná na blok stejně tak snížena o 50 %. Toto bude čtvrtý halving v historii Bitcoinu

Kromě toho je téměř jisté, že uvidíme schválení jednoho nebo více spotových ETF na Bitcoin. To by otevřelo brány kapitálu, který je v současné době v tradičních investičních kanálech. Konsensus je, že k tomu nejpravděpodobněji dojde v lednu.

Technologické trendy Bitcoinu v roce 2023 zahrnovaly pokračující dopad aktualizace Taproot, zlepšující efektivitu a soukromí transakcí. Zralost Lightning Network zdůraznila schopnost Bitcoinu škálovat přidáním vrstev na vrchol Bitcoin protokolu, aby usnadnila rychlejší a ekonomičtější transakce. Infrastruktura Lightning Network udělala velký pokrok, s desítkami peněženek podporujících Lightning, na vyžádání spustitelnými uzly a umožňující odhadovaných 200 000 transakcí denně. Bude zajímavé sledovat, co tento zralý Lightning Network dokáže v prostředí trvale vysokých poplatků dalšího bull runu.

V roce 2024, uprostřed globální finanční nejistoty, by mohla stabilita Bitcoinu přilákat pozornost jednotlivců, institucí a vlád, které hledají možnosti snížení chaosu. Bitcoin dosahuje rekordních hodnot proti slabým měnám, získává podporu od globálních politiků a je stále více využíván lidmi a podniky po celém světě. Růst Bitcoinu je přirozený, bez centrální kontroly, a pohání ho miliony lidí po celém světě, kteří rozpoznávají jeho výhody. Bitcoin chrání globální monetární integritu, a zdravý peněžní systém je základním lidským právem.

Kryptoměnový sektor bude i nadále procházet dynamickým vývojem, přičemž jeho budoucnost bude formována nejen cenovou dynamikou, ale také technologickými inovacemi, institucionálním zájmem a regulačními opatřeními. Vstupujeme do éry, kde se kryptoměny stávají stále důležitější součástí finančního systému, a zároveň musí odvětví čelit výzvám spojeným s udržitelností, bezpečností a globální akceptací.