zpět

Ekonomický výhled v eurozóně se dál zhoršuje

13.9.2022

Index ekonomického sentimentu, který měří míru optimismu analytiků ohledně očekávaného ekonomického vývoje v příštích 6 měsících v Německu a celé eurozóně, zaznamenal opět další propad.

Nejnovější data předstihového indikátoru ekonomické aktivity ZEW pro oblast eurozóny znovu ukázala na pokles ze srpnových -54,9 na aktuálních -60,7 v září. Výsledek tak předčil očekávání analytiků, kteří počítali s mírnějším propadem. Ještě hůře dopadla statistika pro Německo, které zaznamenalo pokles na -61,9, což je nejhorší výsledek od října 2008. Také subindex současných podmínek se dále propadl na -60,5 z -47,6.

Nálada podnikatelů se celkově zhoršuje zejména v důsledku pokračujícího růstu cen energií, který v rámci hodnocení indexu dopadá zejména na sektor soukromé spotřeby. Situaci nepomáhá taktéž zhoršený výhled hospodářského růstu. To v kombinaci se začínajícím cyklem zvyšování sazeb ze strany ECB a hrozící energetickou krizí v celé Evropě může znamenat, že i v dalších měsících bude index setrvávat na takto nízkých úrovních. Hlavní měnový pár eurodolar na zprávu nijak výrazně nereagoval, kurz se pohybuje okolo 1,0160 EURUSD.