zpět

ECB: žádná pauza se nekoná, sazby nejvýše za 22 let!

14.9.2023

ECB na svém dnešním zasedání lehce překvapila trhy, když podesáté v současném cyklu přistoupila ke zvýšení sazeb. Trh přitom spíše čekal, že si evropští centrální bankéři udělají pauzu (pokud již se zvyšováním neskončí úplně).

Trhy totiž na dnešní zasedání neměly jednoznačný názor, ale převládalo přesvědčení, že tentokrát ECB sazby nezvedne a zvolí vyčkávací taktiku. Pro tento scénář byla hlavním argumentem horší přicházející data, která ukazovala na zpomalování evropské a globální ekonomiky. Problémy se ukazují i v největší německé ekonomice – Německu.

Jenže i přes zpomalování ekonomiky a přesto, že ECB očekává slabší růst v letošním i příštím roce, tak inflace zůstává vysoká a zřejmě zůstane vyšší po delší dobu. Pro letošní rok ECB očekává průměrnou inflaci 5,6 %, příští rok 3,2 % a v roce 2025 by měla klesnout na 2,1 %.

Hlavní sazba se tak dostává na 22 leté maximum 4,5 %, depozitní sazba se dostává na rekordní 4 %.

ECB věří, že sazby se nyní dostaly na úroveň, kde když zůstanou po dostatečně dlouhou dobu, tak by měly významně přispět k návratu inflace k cíli.

Zvláštní je reakce eurodolaru. Před rozhodnutím se kurz pohyboval kolem 1,0730 EURUSD, po zveřejnění rozhodnutí začalo euro k dolaru ztrácet pod 1,0680 EURUSD.