zpět

ECB zvyšuje sazby o 50 bazických bodů

22.7.2022

Evropská centrální banka včera zvýšila všechny své hlavní úrokové sazby nad tržní konsenzus o 50 bb. Současně byl představen nový nástroj pro stabilizaci dluhopisového trhu. Euro zatím nijak výrazně neposiluje, středoevropské měny spíše stagnují.

Evropská centrální banka na svém včerejším zasedání zvýšila všechny své 3 klíčové úrokové sazby o 50 bazických bodů, což byl výsledek nad tržním očekáváním a první zvýšení od roku 2011, které ukončilo osmileté trvání záporné depozitní sazby. ECB se původně na červnovém zasedání zavázala ke zvýšení sazeb pouze o 25 bazických bodů, výsledek tak euru v prvních chvílích mírně pomohl, společná evropská měna posílila téměř o 90 bodů na 1,0275 EURUSD. Zisky však vzápětí vrátila zejména kvůli holubičí tiskové konferenci Christine Lagardové. Centrální banka také uvedla, že další zvyšování úrokových sazeb bude na nadcházejících jednáních pokračovat. Současně byl schválen nástroj pro ochranu transmisního mechanismu (TPI), s cílem stabilizovat dluhopisový trh. Euro tak v souhrnu po výraznějším zvednutí sazeb na hodnotě nijak nezískalo, aktuální kotace se pohybují okolo 1,0190 EURUSD.

Česká koruna rozhodnutí ECB nijak zvlášť nepocítila, včerejší obchodování tak uzavírala s mírným ziskem. Aktuální kotace se pohybují okolo 24,50. Vůči americkému dolaru se koruna již třetí drží v rozpětí 20 haléřů od 23,95 k 24,15 USDCZK. Ukazatel spotřebitelské důvěry GfK ve Spojeném království se v červenci držel stabilně na úrovni -41 a zůstává dále na rekordním minimu. Maloobchodní tržby ve Spojeném království v červnu mírně klesly o 0,1 % v meziměsíčním vyjádření. Výsledkům nesvědčí aktuální nestabilita v rámci politické situace v zemi, přetrvávající inflační tlaky nebo celkové obavy z hospodářské recese. Britská libra na páru s českou korunou mírně ztratila, aktuální kurz se pohybuje okolo 28,80 GBPCZK. Americký dolar včera po zasedání ECB oslaboval, ztráty však vzápětí dokázal vykompenzovat a kurz se tak znovu sesunul pod 1,0200 EURUSD. Akciové trhy ve Spojených státech navázaly na pozitivní sentiment a hlavní indexy na Wall Street ve čtvrtek rostly již třetí den v řadě. Technologický index NASDAQ si připsal téměř 1,5 %, S&P 500 rovné procento.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Domácí kalendář pro dnešek zůstává prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Ukazatel spotřebitelské důvěry GfK ve Spojeném království se v červenci držel stabilně na úrovni -41 a zůstává dále na rekordním minimu. Maloobchodní tržby ve Spojeném království v červnu mírně klesly o 0,1 % v meziměsíčním vyjádření. V dopoledních hodinách dorazí ještě červencová data indikátoru PMI z Německa, Spojeného království a celé eurozóny.

Očekávané finanční události ve světě

Index nákupních manažerů dorazí také z USA.