zpět

ECB pokračuje v utahování šroubů

2.2.2023

Evropská centrální banka dnes zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 3 % z předchozích 2,5 %, což je výsledek v souladu s očekáváním trhu. Současně byla zvýšena i depozitní sazba a mezní zápůjční facilita taktéž o půl procentního bodu.

Centrální banka také znovu potvrdila, že bude pokračovat ve stabilním tempu zvyšování sazeb a jejich udržování na úrovních, které jsou dostatečně restriktivní, aby zajistily včasný návrat inflace ke svému 2% cíli. První odhad meziroční míry inflace v eurozóně za leden letošního roku sice ukázal na zpomalení tempa růstu z prosincových 9,2 % na úroveň 8,5 %, do výsledku zveřejněného Eurostatem však nebyl zahrnut růst německých cen, který dorazí až příští týden, přičemž tahounem statistiky byly opět energie.

Do karet evropské společné měně hraje také i včerejší zasedání Fedu, které ačkoliv přineslo očekávané zvýšení sazeb, pokračujícím ztrátám na americkém dolaru setkání centrálních bankéřů nezabránilo. Ve snaze dostat inflaci pod kontrolu plánuje rada guvernérů ECB zvýšit sazby ve stejném rozsahu i na březnovém zasedání, zatímco Fed by se měl uchýlit pravděpodobně už jen ke kosmetickým úpravám. Euro na hlavním měnovém páru po zveřejnění výsledku zasedání osciluje těsně pod úrovní 1,100 EURUSD.