zpět

ECB dnes ještě sazby nesníží

7.3.2024

Dnešní hlavní událostí na trzích je zasedání ECB. Sazby zatím zřejmě zůstanou beze změny, ale okamžik jejich snížení se přibližuje.

Odpoledne bude ve středu pozornosti finančních trhů zasedání ECB. To zřejmě ještě dnes změnu sazeb nepřinese, repo sazba zůstane na 4,5 % a depozitní sazba na 4,0 %. Okamžik jejich snížení se ale přibližuje a ve druhém čtvrtletí již zřejmě ECB zahájí cyklus snižování sazeb. To, zda k tomu dojde, by mohla naznačit i nová prognóza ECB a odpolední tisková konference šéfky ECB Christine Lagardeové.

Okamžik snížení sazeb se přibližuje i v USA. Trhy očekávají první snížení kolem poloviny roku, šéf Fedu Powell včera ale zopakoval, že Fed bude ve svých krocích opatrný. Podle něj Fed se snížením sazeb nemusí pospíchat – americká ekonomika si zatím vede dobře, v dobré kondici je i americký trh práce. Včerejší data z reportu ADP sice zaostala za očekáváním, ale 140 tis. nových pracovních míst určitě není zklamáním.

České koruně včerejší obchodování přineslo pouze mírné oslabení na 25,37 EURCZK, kde ji vidíme i dnes ráno. Naopak vůči americkému dolaru si polepšila a dostala se pod 23,30 USDCZK.

Očekávané události