zpět

Důvod k radosti

6.6.2023

Trhy se vezou na vlně optimismu. Inflace v Evropě je na ústupu. Americký trh práce posouvá své hranice a boří další mýty.

Důvodů k radosti se v pátek našlo hned několik. Na zaoceánské straně došlo k pozastavení dluhové stropu, respektive k jeho posunu o následující dva roky a vzniklá dohoda je touhle dobou již podepsaná americkým prezidentem Joem Bidenem. Recese v USA se tak zdá být zdárně zažehnána a můžeme na skok do Evropy, kde už několikaměsíční boj s inflací začíná nést své první ovoce. Během května došlo v eurozóně ke zpomalení tempa růstu cenové hladiny na 6,1 procenta. Analytici očekávali o několik desetin procentního bodu vyšší číslo, takže nakonec příjemné páteční překvapení. Hlavními důvody poklesu jsou nižší ceny energií, srovnávací základna i utlumená poptávka ze strany domácnosti. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň od února 2022. Zpomalila i jádrová inflace a to na 5,3 procenta, dokonce se jedná už o její druhé zpomalení v řadě za sebou. V návaznosti na výsledky se nechala slyšet i šéfka ECB Christine Lagarde v tom smyslu, že k inflace je stále vysoká, k dvouprocentnímu cíli ECB je to ještě dlouhá cesta a cyklus zvyšování sazeb bude potřeba dotáhnout do zdárného konce. Euro se v pátek na devizových trzích obchodovalo za 23,58 až 23,71 EURCZK, americký dolar bylo možno koupit za 21,94 až 22,06 USDCZK.

První pátek v měsíci už tradičně patří datům z amerického trhu práce, jak jinak : ) Nutno připomenout, že se jedná o jedny z posledních a zásadních zpráv před červnovým zasedáním bankéřů amerického Fedu. Rozporuplné výsledky si jistě zaslouží náš podrobnější komentář. Květnová míra nezaměstnanosti vyskočila až na hodnotu 3,7 procenta. Trhy sice počítaly s nějakým tím menším zhoršením z 3,4 % naměřených během dubna, ale jistě ne s takhle dramatickým. Na druhé straně tu máme vysoký přírůstek nově vytvořených míst, který výrazně překonal odhady znalců trhu. Americká ekonomika jako celek v květnu vytvořila 339 000 nových pracovních pozic mimo zemědělský sektor. Trh počítal s poklesem na 190 tisíc. Nově zaměstnance nejvíce „nasávalo“ školství a zdravotnictví, dále pohostinství, činila se i vláda. Příznivě můžeme hovořit o mírném zpomalení tempa růstu mezd z dubnových 4,4 na 4,3 procenta meziročně, alespoň co se souvislosti s inflací týče. Eurodolar většinu dne přešlapoval na místě a vyčkával na data z amerického trhu práce, ty jenom poukázaly na sílu zelených bankovek a kurz se posunul z 1,0779 na 1,07 EURUSD.