zpět

Důvěra Čechů v ekonomiku nečekaně roste

24.8.2022

Spotřebitelská důvěra Čechů v srpnu nečekaně roste na 77,1b. Lidé se méně obávají zhoršení své i obecné ekonomické situace. Roste počet těch, kteří hodnotí svou stávající situaci lépe než před rokem. Velké nákupy jdou však stranou. Důvěra podnikatelů jde dolů, a sice na 97,6b.

Hlavními ukazateli jsou nyní spotřebitelská inflace a nezaměstnanost. Index mizérie, tedy součet těchto dvou procentuálních hodnot, v červenci dosáhl historického maxima 20,8b. Poměr je však příznivý. Ceny sice rostou robustním tempem, ale nezaměstnanost na 3,3 % je stále velmi luxusní. Češi nejspíš ve větší míře nebudou chtít své zaměstnaní opustit z obavy z výpadku příjmů. To povede k ochlazení tlaku na růst mezd, což by mohlo mírně uvolnit ruce firmám a podnikům.

Češi pracují, ale růst mezd nedokáže pokrýt zdražování, a to nemusíme být ani zdaleka na vrcholu cenového výtahu. Pokud dojde k zastavení dodávek plynu a dalších komodit z Ruska, inflace poroste ještě rychleji. V rámci předvolebních kampaní nabírá strašení obyvatel na obrátkách, ale vláda nemůže pomoci všem, ani by neměla. Populistickými gesty v podobě mimořádných příspěvků dochází k dalšímu zadlužování země, ale situaci rodin to neřeší. Příspěvky musí být výrazně více adresné a pro mnohem užší skupiny obyvatel.

Další dosavadní čísla z domácí ekonomiky nevyznívají vůbec špatně. Jsou sice vidět náznaky problémů, ale bráno optikou nízké nezaměstnanosti jsme na tom zatím dobře. Hlavním problémem jsou ceny. Ty letí nahoru a nadcházející měsíce budou velmi krušné a pro mnoho domácností kritické, takže se ani do budoucna nedá očekávat, že by důvěra podnikatelů či dokonce spotřebitelů vzrostla silným tempem.