zpět

Dozvíme se dnes od ECB něco zajímavého?

14.4.2022

Dle guvernéra Rusnoka ještě ČNB sazby mírně zvýší. Dolar včera odpoledne a v noci na dnešek zlevnil. Dnes zasedá ECB, čeká se na oznámí termínu ukončení programu odkupu dluhopisů.

Středeční obchodování tentokrát patřilo k těm klidnějším, když se proti euru koruna udržela v úzkém pásmu 24,44 – 24,48 EURCZK. Obdobně „nudnou“ seanci mají za sebou i zbylé středoevropské měny. Koruně nijak neublížil horší únorový výsledek běžného účtu domácí platební bilance. Guvernér Rusnok v rozhovoru pro DVTV uvedl, že korunové sazby zřejmě ještě mírně porostou a kroky ČNB budou reflektovat data z tuzemské ekonomiky. S kurzy nejen regionálních měn může pohnout dnešní zasedání ECB, ale zatím se zásadní změna její měnové politiky nečeká. Dnes počítáme s pohybem kurzu v pásmu 24,35 – 24,50 EURCZK.

Velkou část středoevropského obchodování se eurodolar obchodoval ve velmi úzkém pásmu, což koruně přineslo „klidný den“ a pohyb v rozmezí 22,54 – 22,62 USDCZK. Situace se změnila v závěru středoevropské seance, kdy dolar začal postupně ztrácet po opakovaně neúspěšném proražení hranice 1,0800 EURUSD. Dnes ráno se obchoduje již nad úrovní 1,0900 EURUSD. Ztráty dolaru souvisely s výrazným zpevněním akciových burz v USA, které si včera připsaly cca 2% zisky. Očekáváme, že se dnes dolar udrží v mantinelech 22,25 – 22,45 USDCZK.

Očekávané události

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Středoevropský makroekonomický kalendář je dnes zcela prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Událostí dne i týdne je dnešní zasedání ECB. Výsledek jednání bude zveřejněn ve 13:45 SEČ, o 45 minut později začne tisková konference prezidentky Lagardeové. Všeobecně se očekává, že by mohlo z jejích úst zaznít datum konce kvantitativního uvolňování, spekuluje se o přelomu druhého a třetího kvartálu 2022. Ukončení standardního programu nákupu dluhopisů APP je dle dřívějších vyjádření z ECB základní podmínkou pro zvyšování sazeb na euru. Nejdříve zřejmě dojde ke zvyšování pouze depozitní sazby (aktuálně -0,5 %) a až poté zbylých dvou sazeb. Byť by si Německo a několik dalších zemí ze „severního“ křídla eurozóny představovalo rychlejší utahování měnové politiky, „jižní“ křídlo s vysokou aktuální inflací takový problém nemá.

Očekávané finanční události ve světě

Jako každý čtvrtek budou ve 14:30 zveřejněna týdenní data z amerického trhu práce. Ve stejném čase dnes navíc dorazí březnový výsledek sledovaných amerických maloobchodních tržeb, počítá se s meziměsíčním růstem 0,6 %. Později odpoledne ještě University of Michigan zveřejní předběžný výsledek dubnového spotřebitelského sentimentu.