zpět

Domácí trh práce je dál silný

10.5.2023

Dubnová nezaměstnanost ČR klesla na 3,6 %. Nezaměstnaných ubylo na 261 683 a počet volných pracovních míst prakticky stagnoval na 284 530.

Nůžky mezi nezaměstnaností žen a mužů jsou stále velmi rozevřené. Nezaměstnanost žen klesla na 4 % a u mužů na 3,1 %. Pozitivní je skutečnost, že plných 74 % lidí, kteří odešli z evidence ÚP našlo zaměstnání, to je nejvyšší podíl od října loňského roku.

Podle posledních čísel se zdá, že ten nejtvrdší dopad poklesu ekonomiky dolehl na trh práce v lednu a únoru letošního roku. Tehdy se podíl nezaměstnaných podíval až ke 3,9 %. V dalších měsících se situace bude nejspíš dál zlepšovat vlivem sezónních a stavebních prací a nezaměstnanost by mohla znovu klesnout až do blízkosti 3 %.

Nízká nezaměstnanost je hlavním důvodem, proč se domácí ekonomika nepropadla do větších problémů. Pokles ekonomiky, který rozhodně nebyl krizí v pravém slova smyslu, ČR ustála velmi dobře. Stále však balancujeme kolem nuly, takže dalšího poklesu se můžeme rychle dočkat, obzvláště pokud se německá data nebudou rychle lepšit.