zpět

Domácí průmysl znovu padá

8.1.2024

Po jednoměsíčním růstu se domácí průmyslová výroba vrací zpět do červených čísel. Za listopad meziročně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně šla dolů o 1,4 %.

Domácí průmysl prakticky celý rok přešlapuje na místě a převážně se držel v blízkosti nuly. Pokud už se od ní odklonil, pak to bylo směrem dolů.

Na dnešním výsledku má lví podíl velmi špatná hodnota nových zakázek. Ta vzrostla jen o 0,2 %. Zatímco nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 0,8 %, domácí klesly o 0,9 %. 

Zajímavé je, že na listopadový růst domácí průmysl nedosáhl ani se silným větrem v zádech v podobě velmi nízké srovnávací základny z listopadu 2022. Prosincová data budou pravděpodobně také ve znamení pádu, ale situace by se mohla začít otáčet už v lednu.

Pozitivně budou hrát zejména dva faktory, jedním z nich nízká srovnávací základna se začátkem roku 2023 a také snižující se sazby. ČNB poprvé šla se sazbou dolů před Vánocemi a začátkem února bychom se mohli dočkat dalšího snížení na 6,5 %. Nízké sazby podporují ekonomiku, protože firmy si mohou levněji půjčovat na provoz provozní úvěry atd. Zvedat by se v té době mohla pomalu i spotřeba Němců, která je pro český průmysl klíčová.