zpět

Domácí průmysl v lednu vzrostl jen o 1 %

11.3.2022

Sice se jedná o lepší výsledek, než jaký čekaly trhy, ale rozhodně to není na plácání po ramenou. Meziroční růst průmyslové výroby o 1 % v zásadě znamená, že už šestý měsíc v řadě domácí aktivita v průmyslu jen klouže po povrchu. Meziměsíčně šla výroba nahoru o 3,1 %.

V konečném výsledku je de facto jedno, zda průmysl o jeden procentní bod roste nebo klesá, výkon je prakticky totožný jako loni ve stejném měsíci. Tento stav by měl být i v únoru a k většímu zvratu by mělo dojít až v březnových číslech, a to hned ze dvou důvodů.

Prvním z nich je dopad války na Ukrajině na český průmysl a projevení sankcí ČR a západů vůči Rusku. Ty by se už měly v březnu plně projevit.

Druhým důvodem je vysoká srovnávací základna s loňským rokem. Počínaje březnem 2021 totiž průmyslová produkce rostla dvouciferným tempem a tento faktor bude pravděpodobně znamenat výrazný propad průmyslové produkce v průběhu letošního roku.

Dnešní data přinesla i příjemné zprávy. Hodnota nových zakázek šla meziročně nahoru o 6,9 %. Pro českou ekonomiku je stěžejní, že nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,3 % a domácí o 3,9 %. Nové zakázky prakticky stagnovaly jen v odvětvích produkce dopravních prostředků a motorových vozidel. Bohužel se jedná zrovna o dva obory, na kterých je ČR životně závislá a dá se čekat, že sankce nové zakázky pošlou do většího deficitu.