zpět

Domácí průmysl v lednu poklesl

10.3.2023

Tuzemská průmyslová produkce za leden letošního roku zaznamenala meziroční pokles ve výši 1,4 %, přičemž tržní odhady počítaly spíše s růstem o 2,3 %. Meziměsíčně pak průmyslová výroba poklesla o 2,7 %

Ve sledovaných odvětvích se hodnota nových zakázek v lednu zvýšila o 1,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 3,5 %, zatímco nové zakázky z tuzemska vzrostly o 13,6 %. Hlavními tahouny tohoto mírného nárůstu byla výroba strojů, elektrických zařízení a ostatních dopravních prostředků. Hodnota nových zakázek na výrobu motorových vozidel byla meziročně konzistentní. Trhy očekávaly, že hlavním tahounem lednové statistiky se stane automobilový průmysl, který by neměl již výrazně trpět na nedostatek výrobních komponentů.

„Ani dvouciferný růst ve výrobě motorových vozidel nedokázal převážit pokles ve většině dalších průmyslových odvětví. K poklesu také významně přispěla výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde se projevily nadprůměrně vysoké lednové teploty,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.