zpět

Domácí průmysl se snad odrazil ode dna

7.10.2022

I když je dnešní číslo příjemným zpestřením a ukazuje, že domácí průmyslová produkce má tendenci spíše mírně růst než mírně klesat, obecně lze bez nadsázky hodnotit poslední rok jako stagnaci.

Průmyslová produkce za srpen meziročně vzrostla o 7,2 % a meziměsíčně šla nahoru o 0,8 %. Dvouciferným tempem rostl domácí průmysl naposledy v červnu loňského roku.

Na první pohled by se mohlo jevit dnešní číslo jako nadějný růst, avšak přílišný optimismus není na místě. Loni v srpnu totiž průmyslová výroba meziročně klesla o 1,3 %, jinak řečeno, ani nízká srovnávací základna nezpůsobí, že letošní výkon průmyslu poroste dvouciferným tempem.

V dalších měsících by právě nízká srovnávací základna s rokem 2021 mohla pozitivně promluvit do letošních výsledků a česká průmyslová výroba by se s koncem roku mohla podívat nad 10% tempo růstu.
Nové zakázky vzrostly o 18,7 %. Ty zahraniční šly nahoru o 14,9 % a domácí dokonce o 26,7 %. I zde je však hlavním důvodem růstu jejich hodnoty nízká srovnávací základna s loňským rokem.