zpět

Domácí průmysl překvapil růstem

6.1.2023

V meziročním vyjádření se česká průmyslová výroba za listopad zvedla o 0,5 % a postarala se tak o velmi příjemné překvapení. Trhy totiž počítal s mírným propadem. Meziměsíčně šla nahoru o 3,1 %.

Dnešní data z průmyslu potvrzují blížící se velmi mírné zpomalení ekonomiky. O překvapení se postaral průmysl v meziročním i meziměsíčním vyjádření. Přesto je možné, že už ve 4.Q 2022 se česká ekonomika mírně propadla do záporných hodnot.

Důvod, proč domácí průmysl neroste nijak silným tempem, najdeme při pohledu na data z Německa. Němci přestali utrácet a tržby maloobchodníků šly meziročně v listopadu dolů o 5,9 %. Podnikové objednávky meziměsíčně navíc klesly o 5,3 %, takže sečteno, podtrženo, pokud němečtí spotřebitelé zavřeli své peněženky a jejich apetit ke spotřebě klesá, pak to nutně musí negativně dopadnout na českou průmyslovou produkci. 

Dnešní výsledek z domácího průmyslu je velmi dobrou zprávou a nelze opomenout ani fakt, že v průběhu prvního čtvrtletí si domácí průmysl nejspíš udrží růst vlivem nízké srovnávací základny s rokem 2022. Stejný faktor bude ale hrát proti statistikám zejména ve druhé polovině roku. Tam by se domácí průmyslová výroba měla dostat do hlubších propadů. Zejména srpen a září budou nejspíš kritické, protože v roce 2022 se průmysl zvedl o 7,2 % a 8,3 %. Ve srovnání s těmito výsledky se budou letošní čísla pohybovat v červeném spektru.

Domácí hospodářství má poměrně slušně našlápnuto přicházející zpomalení ekonomiky zvládnout dobře. Propad by neměl být hluboký a recese by měla ještě letos skončit, takže malovat černé scénáře není na místě. Pokud bude pokles spotřeby Němců trvat jen krátce, pak to nebude mít zásadní dopad ani na český trh práce.