zpět

Domácí nezaměstnanost v březnu klesla na 3,9 %

9.4.2024

Trh práce v ČR znovu sílí. Pokles z únorových 4 % na 3,9 % v březnu je dobrou zprávou pro uchazeče o práci, kteří drží všechny trumfy. Pro firmy už tolik ne.

Podíl lidí bez práce šel v březnu dolů, což je obvyklý jev v tomto měsíci a dá se počítat s tím, že sezónní práce tímto začaly. Nezaměstnanost může i v dalších měsících mírně dál klesat.

Počet volných míst vzrostl na 268 660, naopak počet těch, kteří hledají práci klesl na 288 623. Obě čísla potvrzují trend, že pokud hledá někdo práci, drží všechny trumfy. Naopak Černého Petra si vytáhli zaměstnavatelé, kteří hledají kvalifikované pracovníky, ale bez výsledku. V oblasti HR je třeba vyvinout podstatně vyšší úsilí než před několika lety.

Zatímco počet volných míst byl v prvním čtvrtletí relativně stejný, počet uchazečů klesá, což vede podniky k vyššímu boji o zaměstnance a tím pádem to bude mít pozitivní vliv na platy. Ty navíc reálně porostou i díky nízké inflaci. Na nákladovou část firem a podniků to bude mít pochopitelně opačný efekt.

Nezaměstnanost mužů klesla na 3,6 % a u žen šla na 4,1 %. Rozdíl půl procentního bodu koresponduje se začátkem stavebních prací, které jsou doménou mužů.