zpět

Domácí inflace hluboko pod 3 %

15.2.2024

Domácí ceny v lednu meziročně vzrostly jen o 2,3 %, což je nejlepší výsledek od března 2021, kdy jsme naposledy dostali pod magickou hranici 3 %. Meziměsíčně se ceny zvedly o 1,5 %.

Z otloukánka premiantem. Konečně tlak na růst cen podstatně zpomaluje a zdražování tedy výrazně polevilo. Vracíme v zásadě k normálu a tento trend bude pokračovat i v dalších měsících.

Hlavní důvod je pochopitelně vysoká srovnávací základna s loňským rokem, kdy jsme se pohybovali vysoko nad 10 %. Tento pozitivní faktor sice bude postupně vyprchávat, ale bude během letošního roku dostatečně silný, aby stlačil inflaci k cíli ČNB.

Rychle klesající inflace uvolní ruce centrálním bankéřům, kteří tak budou moci jít s hlavní sazbou dolů, což konec konců už avizovali. Znamená to, že máme před sebou období snižování úroků na hypotékách, spotřebitelských úvěrech apod. Na druhé straně půjdou dolů i úroky z vkladů.

Nízké úroky jsou hrozbou pro korunu. Ta se dnes pohybuje v blízkosti 25,40 EURCZK a pokud inflace půjde dolů rychleji, ČNB bude ve vyšším tempu snižovat úroky, pak domácí měna zamíří ke 26 korunové hranici.

V rámci inflace jsme rázem premiantem. Ještě nedávno jsme měli nejvyšší inflaci v Evropě, dnešním dnem se vše mění. Inflace v EMU je 2,8 %, v Německu 2,9 %, v USA 3,1 % a ve Velké Británii 4 %. V Maďarsku jdou ceny nahoru o 3,8 % a v Rumunsku o 7,4 %. Jediná Čína čelí trvající deflaci a ceny se snižují o 0,8 %, což působí zcela jiné problémy.