zpět

Domácí export i import se probudily

8.4.2024

Domácí obchodní bilance skončila v únoru v robustním přebytku 34,6 mld. korun, což je historicky nejvyšší číslo, které předčilo veškerá očekávání. Probudil se export i import.

Export v únoru meziročně vzrostl o 10,2 % a import o 4,9 %. To ve výsledku znamená, že obě složky bilance jdou nahoru, což je skvělá zpráva. Vývoz roste podstatně rychleji, což se propsalo do celkové bilance.

Daří se nám s prakticky se všemi státy. S těmi v EU se zvětšil přebytek o 9,9 mld. korun a se státy mimo EU šel deficit dolů o 18,9 mld korun.

Pro domácí firmy není dobrou zprávou, že německé dovozy vzrostly v únoru jen o 3,2 %. Tamní vývozy se propadly o 2 % a obě čísla jsou tak zklamáním.

ČNB snižujícími se úroky podporuje právě domácí export, ale zatím je 2T REPO sazba stále na vysokých hodnotách. Ani dlouhodobý výhled klesajících úroků až do roku 2025 neznamená pro korunu významné riziko slábnutí. Ze slabší koruny by těžili právě exportéři, jelikož ti za vyvezené zboží inkasují eura, která směňují do koruny vyšším, tedy výhodnějším kurzem. Koruna je zatím velmi stabilní a dnes otevírá na 25,30 EURCZK.