zpět

Domácí ekonomika vzrostla o 3,7 %

30.8.2022

Finální výsledek českého HDP za druhé čtvrtletí letošního roku ukázal na meziroční růst domácího ekonomiky o 3,7 %. Oproti prvním třem měsícům roku domácí hospodářství vzrostlo o 0,5 %.

Pozitivně se na dnešním, vcelku dobrém výsledku, podepsaly výdaje na končenou spotřebu vládních institucí. To samo o sobě není příliš dobrou zprávou. Jakmile začne vláda svými výdaji táhnout ekonomický růst, prakticky vždy to vede k nezdravému zadlužování, a to je případ i ČR. Vládní výdaje přispěly 0,4procentními body.

Domácí ekonomika zpomaluje kvůli velkým inflačním tlakům, které stojí za sníženou spotřebou. Domácnosti i firmy šetří a s obavou vyhlížejí nadcházející zimní měsíce. Ještě hůř jsou na tom Němci, u kterých panuje velmi nízká spotřebitelská i podnikatelská důvěra. Neochota či nemožnost Němců utrácet se dříve nebo později podepíše také na kondici průmyslových objednávek u nás, což může vést až k propouštění.

Fakt, že lidé mají práci a domácí nezaměstnanost je tom stále velmi dobře je hlavním důvodem, že aktuální situace není tragická. Dá se čekat, že lidé si budou chtít udržet zaměstnání stůj co stůj a obavy o jeho ztrátu v budoucnu porostou.

I přes rostoucí ceny se Češi jen neradi omezují a celkový obrázek ekonomiky je stále v podstatě slušný. Nejhorší je pravděpodobně tempo růstu schodku státního rozpočtu. Podpůrné finanční programy vlády v podobě jednorázových příspěvků na zvládnutí těžké situace domácnostem není ten nejlepší způsob řešení problémů a celou zemi výrazně zadlužuje.