zpět

Domácí ceny rostou nejrychleji za 24 let

14.2.2022

Domácí inflace za leden výrazně zrychlila, když meziročně ceny vzrostly o 9,9 %. Meziměsíčně to bylo o 4,4 %. Naposledy ceny rostly tímto tempem v červenci 1998. Robustně rostoucí ceny dnes už asi nikoho nepřekvapí, ale zarážející je neustále se zrychlující tempo zdražování.

ČNB už delší dobu zvedá sazby a nutno říct, že je zvyšuje poměrně ostrým tempem. Jen těžko bychom na světě hledali centrální banku, která utahuje měnovou politiku tak přísně. Přesto je počínání centrálních bankéřů zatím bez odezvy a ceny dál letí nahoru.

Dobrým signálem pro trhy je vládní návrh rozpočtu, který výrazně snižuje deficit pro letošní rok. V poslední době se vyrojily spekulace o tom, že by vláda měla snížit či dokonce dočasně odpustit DPH na energie nebo na základní potraviny. Tento krok by byl však velmi nešťastný a vytvořil by další díru ve státní kase.

Ceny rostou zejména kvůli zdražování energií a pohonných hmot. Ceny elektřiny meziročně vzrostly o 18,8 % a zemní plyn šel nahoru o 21,5 %. O 9,4 % šly nahoru ceny pekárenských výrobků a mléčné výrobky podražily o 7,2 %. Oleje zdražily dokonce o 25,9 %.

Zdražování bude pokračovat. V dalších měsících očekáváme další masivní nárůst inflace a zvedání úroků ze strany ČNB na tom nic nezmění. Možná nepatrným dílem přispěje k přibrzďování růstu cen, ale ve výsledku je jasné, že s cenami energií vyhnanými nahoru kvůli spekulantům či selektivnímu zvyšování cen pohonných hmot z Ruska, ČNB nic nezmůže. 

Jediným hmatatelným efektem počínání ČNB je zatím zdražování provozu firem i domácností a v budoucnu omezování spotřebitelské poptávky kvůli rostoucím cenám úvěrů. Tento její přístup může do budoucna podlamovat ekonomický růst ČR.

Silná koruna může potěšit importéry a Čechy vyrážející na dovolenou do zahraničí. Nákup eur a dalších měn totiž výrazně vlivem sílicí domácí koruny zlevňuje a jedno euro dnes ráno bylo možné pořídit za 24,50 EURCZK. Během letošního roku bychom se mohli dostat trvaleji do blízkosti 24 korun za euro, ale závěrem letoška by se měla koruna pohybovat kolem 24,50 EURCZK.