zpět

Domácí ceny jsou stále příliš vysoko

11.12.2023

Listopadové ceny se meziročně zvedly o 7,3 %, což s výjimkou minulého měsíce představuje pokračování jejich zpomalování, které je však stále velmi pomalé. Meziměsíčně se ceny zvedly o 0,1 %.

V hlavní roli bude v následujících dnech ČNB. Čeští centrální bankéři zasedají 21. prosince a budou rozhodovat o sazbách. Snížení sazeb je sice možné, ale není vůbec jisté. Vzhledem k vysoké inflaci a k tomu, že zatím nemají přesný obrázek o stavu cen za celý letošní rok je pravděpodobné, že se snížením sazeb počkají na únorové jednání.

Původní cíl dostat průměrnou letošní inflaci pod 10 % je zdá se už nedosažitelný a v příštím roce bude úspěch, když se podíváme 4 %. Dosavadní komentáře centrálních bankéřů naznačují, že s uvolněním měnových podmínek nebudou nikam spěchat a že inflace hraje v jejich rozhodování prim.

Na dnešním výsledku je také důležité, že pokud bychom ho očistili o tzv. Úsporný tarif zavedený vládou, ceny by vzrostly jen o 4,7 %. Je nutné také dodat, že trhy počítaly s lepším výsledkem. Koruně se v posledních dnech daří a i dnes se zatím obchoduje v blízkosti 24,40 EURCZK.