zpět

Dolar se veze na „Powellově“ vlně

9.3.2023

Dolar udržel zisky nabrané díky guvernéru Powellovi. Dolaru včera pomohl lepší výsledek tvorby pracovních míst. Tuzemská míra nezaměstnanosti a výsledek jednání polské centrální banky dopadly dle očekávání.

Domácí měna dopoledne krátkodobě oslabila a poprvé za poslední dva týdny se podívala na 23,70 EURCZK. V průběhu dne však své ztráty částečně zkorigovala a den zakončila na 23,62 EURCZK. Oslabení koruny sice předcházelo zveřejnění únorové domácí míry nezaměstnanosti, ale výsledek 3,9 % kopíroval očekávání a navíc zmíněný ukazatel vliv na kurz v podstatě nemá. Koruně přineslo ztráty především úterní večerní vystoupení guvernéra Fedu Powella před americkým Senátem viz níže. Dnes očekáváme setrvání koruny v pásmu 23,60 – 23,70 EURCZK.

Dolar udržel zisky, které mu přineslo vystoupení guvernéra Fedu Powella. Jeho prohlášení se neslo ve velmi jestřábím duchu a přineslo změny v očekávání zvýšení dolarových sazeb z 25 bb. na 50 bb. na příštím zasedání Fedu, které proběhne 22. března. Dolaru navíc odpoledne pomohl pozitivní výsledek ADP reportu zaměstnanosti o tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru USA během února. Proti koruně se dolar včera obchodoval v relativně širším pásmu 22,30 – 22,50 USDCZK, eurodolar se udržel v mantinelech 1,0530 – 1,0575 EURUSD. Pro dnešek očekáváme obchodování domácí měny ve stejném rozmezí jako včera.

Více k očekávaným událostem ZDE