zpět

Dolar nejlevnější od poloviny září

27.10.2022

Eurodolar nad úrovní parity. Proti koruně je dolar nejslabší za posledních 5 týdnů. ECB dnes zvýší sazby. Proti euru koruna mírně ztrácí.

Středeční obchodování přineslo české koruně oslabení, když po deseti dnech zamířila nad 24,50 EURCZK. Výraznějším ztrátám ale brání pokračující závazek ČNB bránit domácí měnu před nadměrnými výkyvy kurzu. Od zasedání ČNB v příštím týdnu žádné velké dopady na kurz neočekáváme, když stále počítáme s obchodováním u hranice 24,50 EURCZK.

Dolaru se včera nedařilo, když proti koruně odevzdal dalších 20 haléřů a ke konci obchodování se držel pod hranicí 24,40 USDCZK. Dolaru ztráty přináší především očekávání dnešního výrazného zvýšení eurových sazeb ze strany ECB spolu s tím, že se očekává utahování měnové politiky i v budoucnu. Dnes se počítá se zvýšením sazeb o dalších 75 bb. Proti společné evropské měně poprvé od 20. září zamířil dolar nad úroveň parity, když se dnes ráno obchoduje na 1,005 EURUSD. Vzhledem k odpolednímu zasedání ECB jsou dnes reálné větší změny kurzu dolaru.

Více k očekávaným událostem ZDE