zpět

Dolar nejlevnější od dubna

15.12.2022

Fed zvýšil základní sazbu do pásma 4,25 - 4,50 %. Prezident Zeman jmenoval dva nové členy bankovní rady ČNB. Dnes ECB i Bank of England zřejmě zvýší sazby o 50 bb. Z USA dnes dorazí celá řada důležitých dat.

Koruna se včera udržela v úzkém pásmu 24,27 – 24,30 EURCZK. Mírné rozšíření předešlých zisků a atak nejsilnější hranice za posledních více než 11 let nepřipisujeme jmenování dvou nových členů bankovní rady ČNB, jejichž jména prezident Zeman včera oznámil. Spíše jde o zvýšený apetit po rizikovějších aktivech spojený se ztrácejícím dolarem. Středoevropským měnám navíc pomáhá jejich relativně vyšší úročení. Z regionálních měn si včera připsal největší zisky maďarský forint, který proti euru v intradenním vyjádření zpevnil o 1,4 % na večerních 404 EURHUF. Důvodem zisků forintu byla úterní zpráva o snížení objemu zablokovaných finančních prostředků z kohezních fondů EU určených pro Maďarsko z 7,5 mld. EUR na 6,3 mld. EUR. Od koruny i dnes očekáváme obchodování u hranice 24,30 EURCZK.

Ještě se krátce zastavme u jmenování dvou nových členů bankovní rady ČNB, když v únoru 2023 vyprší mandáty Marku Morovi a Oldřich Dědkovi. Nahradí je stávající ředitel EGAPu Jan Procházka a koordinátor Národní rozpočtové rady vlády Jan Kubíček. V náhledu na monetární politiku ČNB žádné změny neočekáváme, příznivci nezvyšování sazeb budou mít v bankovní radě převahu.

Událostí dne bylo včera bezpochyby večerní jednání americké centrální banky. Fed dle očekávání zvýšil základní dolarovou sazbu o 50 bb. do pásma 4,25 – 4,50 %. Šlo tak o snížení tempa zvyšování sazeb, protože na svých čtyřech předchozích zasedáních byly sazby zvýšeny vždy o 75 bb. Guvernér Powell na následné tiskové konferenci odmítl úvahy o tom, že se cyklus utahování sazeb blíží ke svému konci, aktuálně se očekává „finální“ výše úrokových sazeb v pásmu 5,0 – 5,25 %. Nová prognóza Fedu přinesla revizi amerického HDP směrem dolů a míry nezaměstnanosti naopak nahoru. Dolar včera ještě rozšířil své úterní ztráty a byl nejslabší od dubna tohoto roku. Proti koruně ztratil na 22,70 USDCZK a proti euru téměř až k hranici 1,0700 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE