zpět

Dolar nejdražší od poloviny listopadu

1.2.2024

Fed sazby nezměnil, ale dolar i tak posílil. První den v měsíci přinese výsledky PMI Indexu. Dnes o sazbách rozhoduje Bank of England.

Poslední lednový den koruně přinesl oslabení a opětovný atak hranice 24,90 EURCZK. Později odpoledne sice ztráty domácím měna o pár haléřů zkorigovala, ale je vcelku pravděpodobné, že bude koruna spíše pod tlakem a její další oslabení vidíme jako pravděpodobnější, než že by měla posilovat.

Dolaru se včera během dne příliš nedařilo, když na páru s eurem v intradenním vyjádření oslabil z 1,0820 EURUSD na 1,0870 EURUSD. Česká koruna se proti dolaru včera obchodovala v pásmu 22,86 – 22,96 USDCZK. To nejdůležitější se událo až večer, kdy své rozhodnutí o sazbách zveřejnila americká centrální banka. Na první pohled by se mohlo zdát, že pokud bylo naplněno očekávání o neměnných sazbách, dopad na kurz musí být zanedbatelný. Nebyla to tentokrát úplně pravda. Důležitou informací bylo, že Fed si chce být před snižováním dolarových sazeb jistý, že americká spotřebitelská inflace opravdu míří k 2% cíli. Pravděpodobně tak padá možnost utažení měnové politiky na březnovém zasedání Fed a snížení sazeb se tak dočkáme nejspíše až v květnu. Včerejší zasedání tak bylo ve finále „lehce jestřábí“ a dolar z něj vyšel s posílením. Koruna po tiskové konferenci oslabila až těsně k hranici 23,00 USDCZK, dnes ráno se již obchoduje nad ní. Proti euru dolar postupně posílil pod hranici 1,0800 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE