zpět

Dobytí severního pólu

11.9.2023

Tuzemský utažený trh práce. ČNB následuje ECB a přestává od října úročit povinné rezervy. Koruně chybí garance ČNB a nadále ztrácí.

„Domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny… Do prd*le to je mi smutno.“ Já zasmutnila už v pátek, když jsem spatřila ten relativně prázdný makroekonomický kalendář a přemýšlela, o čem asi tak napíšu. Inu vzpomněla jsem si na Járu Cimrmana a jeho Dobytí severního pólu :-) Nebudu trudomyslná, nejdříve půjdu na sever a pak prozkoumám jih…

Nezaměstnanost v Česku mírně vzrostla. Během srpna míra nezaměstnanosti stoupla na 3,6 procenta, oproti 3,5 procentu naměřených v červenci. Úřad práce k poslednímu srpnovému dni evidoval celkem 260 803 uchazečů o zaměstnaní, to je o 1 870 více než v předchozím měsíci a o 9 050 více než loni. Za současným nárůstem stojí vliv sezónnosti a ukončování typicky letních pracovních pozic. Dále do evidence vstupují noví žadatelé o práci z řad čerstvých absolventů středních a vysokých škol. Některým odvětvím se nevyhnulo ani propouštění. V rámci EU stále patříme mezi země s nejnižší nezaměstnaností. Podle měřítek EUROSTATU dosáhla naše míra nezaměstnanosti v červenci 2,9 % a byla třetí nejnižší v EU.

Česká národní banka se rozhodla pár dnů zpátky následovat příkladu ECB a zrušila úročení povinných minimálních rezerv s účinností od 5. října. Cílem je ušetřit nějakou tu kačku a provádět měnovou politiku stejně efektivně. Banky mají v současné době povinnost držet u ČNB minimálně dvouprocentní rezervu ze svých primárních závazků (vklady klientů). Tyto jsou v úročeny dvoutýdenní reposazbou, která činí 7 procent. Nutno poznamenat, že minimální rezervy nejsou nástrojem měnové politiky, pouze plní funkci jakéhosi likvidního polštáře pro zajištění hladkého průběhu mezibankovního styku. ECB k tomuto kroku přistoupila již koncem července tohoto roku.

České koruně se zatím nepodařilo najít pevnou půdu pod nohama a svým počínáním mi trošku připomíná Titanic po nárazu do ledovce. Chybí jí garance ze strany ČNB. Na trzích se ještě vznáší dozvuky agresivnějšího poklesu sazeb v Polsku a dolar nadále těží ze své výsadní pozice. Koruna proti euru byla v pátek nejslabší za posledních 10 měsíců, euro se prodávalo až za 24,46 EURCZK. Dolar bylo možné nejdráže koupit za 22,86 USDCZK. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,069 až 1,074 EURUSD. Minulý týden se do médií vyjádřil jeden ze členů bankovní rady Jan Procházka, hovořil o inflaci, úrokových sazbách či hypotečním trhu. Inflaci vnímá stále jako silnou hrozbu, především její jádrovou složku. Počítá s tím, že hypotéky do budoucna zlevní, ale bylo by dle jeho slov velmi naivní počítat se sazbou pod 2 %. Trh práce považuje za přehřátý a do budoucna se dá dle jeho slov očekávat přesun zisků firem do mezd zaměstnanců, aby došlo k vykompenzování inflace.

Více k očekávaným událostem ZDE