zpět

Dnešnímu dni chybí data

18.2.2022

Koruna bez výraznějších pohybů. Hlavní slovo bude mít opět geopolitika.

Včerejší obchodování se neslo převážně na klidné vlně, čemuž do jisté míry pomohl i chudší makroekonomický kalendář. Za zmínku stojí pouze nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti z USA, které vzrostly na 248 tisíc a index filadelfského Fedu, který v únoru klesl na 16,0 b. Koruna se během většiny dne pohybovala v klidném pásmu mezi 24,35 až 24,40 EURCZK. Dalším středoevropským měnám se příliš nedařilo, maďarský forint i polský zlotý shodně ztrácely.

Naše domácí měna se vůči americkému dolaru obchodovala pod hladinou 21,50 USDCZK. Na hlavním měnovém páru EURUSD se žádné větší pohyby nekonaly a kurz se držel ve stabilních mantinelech 1,1350 až 1,1380 EURUSD. Akciové tituly uzavíraly obchodní seanci v červených číslech, kdy akciovému trhu nepomáhá pokračující geopolitická tenze na Ukrajině. I Díky chudšímu makrokalendáři a pondělnímu svátečnímu dni v USA, můžeme dnes očekávat sníženou aktivitu na trhu, než je tomu obvykle v závěru týdne.

Polsko nabídne lednová data z pracovního trhu. Zveřejněna budou také čísla průmyslové produkce nebo index výrobců cen (PPI). Z eurozóny dorazí první odhad únorové spotřebitelské důvěry, během dne pak se svými projevy vystoupí někteří členové ECB. Spojené království již zveřejnilo lednová data maloobchodních tržeb, která ukázala na růst v meziročním vyjádření o 9,1 %, což je nad očekávání trhu. USA dnes nabídne jen druhořadá data z realitního trhu, v odpoledních hodinách nás svými komentáři obohatí hned několik bankéřů Fedu.