zpět

Dnešní obchodování by nemělo přinést žádná důležitá makrodata

22.8.2023

Včerejší obchodování nepřineslo žádné větší pohyby na měnových párech, dnešek nebude pravděpodobně jiný. Americký dolar po měsíci konečně mírně oslabil, na situaci částečně vydělala i česká koruna. Budoucí vývoj na české koruně a maďarském forintu musí čelit nepříznivým výhledům, polský zlotý by dlouhodobě naopak měl setrvávat v roli lídra středoevropského prostoru.

Společnost Nomura opět vystoupila s prohlášením, které nehovoří zrovna lichotivě o budoucnosti mj. i české koruny. Podle modelu Demokles, který sdružuje osm ukazatelů a který předpověděl 64 % z 61 měnových krizí na rozvíjejících se trzích od roku 1996, čeká českou korunu v příštích 12 měsících riziko měnové krize. To úplně neodpovídá aktuální prognóze Ministerstva financí ČR, která počítá s efektem ozdravného vládního balíčku. Tato tuzemská prognóza je ale zatížená množstvím rizik, které ji vychylují směrem dolů. Ve výsledku se tedy dá spíše očekávat postupné oslabování české koruny minimálně dle odhadu ČNB pro rok 2024. Během včerejšího obchodování koruně nahrála pozitivní nálada mezi investory. Své menší zisky sice musela nakonec odevzdat a zakončila obchodování tam, odkud ráno „vyrazila“, na 24,02 EURCZK. Proti polskému zlotému se koruně ale zadařilo, když seance skončila na 5,365 PLNCZK. Zlotý propadl i vůči euru, které vůči němu podražilo na 4,47 EURPLN. Naše tuzemská měna uspěla i proti maďarskému forintu. Ten na měnovém páru s českou korunou skončil na 15,96 CZKHUF, vůči euru na 383,5 EURHUF. Mimochodem i maďarský forint dle nejnovějších závěrů Nomury aspiruje na měnovou krizi, resp. blíží se hranici tohoto rizika. Naopak Polsko je už řadu měsíců obestřeno aurou lídra středoevropských ekonomik, který by měl do roku 2030 předstihnout v životní úrovni dokonce Velkou Británii. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 24,02 – 24,05 EURCZK.

Eurodolar včera zažil mírné posilování eura, které do konce pondělního obchodování „dobylo“ hranici 1,089 EURUSD. Dnes už se trend sune přes 1,09 EURUSD. Zdá se, že po měsíci skončila jedna etapa posilování americké měny a její další kroky asi výrazně určí páteční projev šéfa Fedu Powella na sympoziu centrálních bankéřů v letovisku Jackson Hole. I česká koruna se připojila k „honu na dolar“ a do konce dne získala pozici 22,05 USDCZK. Dnes ráno už osciluje kolem 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE