zpět

Někdo to rád ČNB

14.8.2023

Zápis z posledního zasedání ČNB je venku! Kdy dozraje čas na první snížení úrokových sazeb? Ceny v USA krátkodobě zrychlují.

Když se na devizových trzích nic pořádného neděje, naštěstí vstoupí na scénu Česká národní banka, která to „nedění“ dokáže pořádně okořenit. Koncem pracovního týdne promluvili do médií dva vysoce postavení zaměstnanci ČNB Jan Kubíček a Jakub Matějů, kteří se každý sám za sebe, leč velmi podobně vyjádřili v tomtéž duchu. Oba se domnívají, že inflace je na ústupu a v následujících pěti až šesti měsících by měla dosáhnout kýžené úrovně kolem dvou procent. Do krátkodobých výkyvů cen vstupuje zejména růst cen pohonných hmot po ukončení daňové výjimky a sezónní vlivy jako zdražování dovolených. Snížení kupní síly se snaží zaměstnanci kompenzovat stálým tlakem na růst mezd. Oficiální ukončení intervencí tak bylo pouhou formalitou a jednoprocentní oslabení české koruny ve výší 20 až 30 haléřů nesehrálo žádnou větší roli. Celkově je kladen důraz na opatrný přístup při snižování úrokových sazeb, aby bylo dosaženo dvouprocentního inflačního cíle a hodnoty se nezasekly někde na pěti procentech.

V pátek byl zveřejněn záznam z posledního zasedání bankovní rady naší ČNB. Ta si je vědoma stále přítomných proinflačních rizik a nechce snižování úrokových sazeb nijak uspěchat! Předčasný zásah by mohl vyvolat nežádoucí psychologickou reakci ze strany trhu a spustit tak lavinu utrácení, která by zase roztočila inflační spirálu. Vlivem jestřábího postoje, který je z tohoto zápisu jasně patrný, se podařilo české koruně prosadit a umazat ztráty z předchozích dní. V průběhu dne posílila proti euru z 24,24 až na 24,03 EURCZK.

Páteční odpoledne pak patřilo sérii dat z USA, zveřejněny byly údaje o výrobních cenách a sentimentu z michiganské univerzity. PPI během července vzrostl meziměsíčně o 0,3 procenta a překonal tak očekávání trhu. Stejně rostla i jeho jádrová složka, která nepočítá s růstem cen potravin a energií. V meziročním srovnání pak výrobní ceny v USA vzrostly o 0,8 procenta, jejich jádrová složka zůstala meziročně na stejné úrovni jako v červnu a to 2,4 %. Došlo k nepatrnému snížení inflačních očekávání v krátkodobém i střednědobém horizontu. Zveřejněná data jenom potvrdila globální trend o dlouhotrvajících proinflačních faktorech. Eurodolar se obchodoval za 1,10 až 1,094 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE