zpět

Dezinflace na Slovensku pokračuje

14.7.2023

Slovenský statistický úřad dnes zveřejnil údaje o červnové inflaci. Meziroční růst cen zpomalil na 10,8 % z předchozích 11,9 %.

Za zpomalením růstu cen stojí zejména pokles cen pohonných hmot (meziročně téměř o 19 %), dále zpomalení růstu cen potravin a cen v oblasti bydlení.

Nicméně i tak jsou to především vyšší ceny potravin, které mají největší vliv na celkovou inflaci. Jsou totiž jednou z nejvýznamnějších položek ve výdajích domácností a meziročně jsou o 19 % vyšší. Rostou přitom již třetím rokem. Lehce pozitivní zprávou je, že meziměsíčně se poprvé od srpna 2021 jejich růst poprvé zastavil.

Ceny v oblasti bydlení a energie, které jsou také spolu s potravinami nejvýznamnější složkou spotřebního koše, zpomalily meziroční růst na 9,7 %.

Slovensko spolu s pobaltskými státy patřilo v rámci eurozóny k zemím s nejvyšší inflací. Ta na Slovensku vyvrcholila lehce na 15 % na přelomu loňského a letošního roku.

Slovensko, jako člen eurozóny, je v boji s inflací závislé na krocích ECB. Ta naposledy v červnu zvýšila základní úrokovou sazbu na 4,0 %, další zvýšení se očekává na zasedání 27/7/2023.