zpět

Den D pro ECB

21.7.2022

Dnes se pozornost trhů bude upínat k zasedání ECB. Ta by měla přistoupit k prvnímu zvýšení sazeb po 11 letech.

Na trzích včera převládala smíšená nálada. Akciové trhy končily spíše v červených číslech, výjimkou byl technologický sektor, který je podporován relativně dobrými výsledky v rámci probíhající výsledkové sezóny. Trhy se nadále obávají nedostatku plynu z Ruska. To nakonec po plánované odstávce v noci na dnešek obnovilo dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1, ale pouze na cca 30 % kapacity.

Koruna měla včera tendenci posilovat až k 24,46 EURCZK, ale dnes ráno otevírá slabší a míří ke 24,60 EURCZK. Vůči dolaru se kurz podíval pod 23,90 USDCZK, ale dnes ráno už kurz míří ke 24,10 USDCZK. A dnešek určitě kvůli zasedání ECB klidný nebude.

Zasedání ECB je dnešní událostí číslo 1. ECB by měla poprvé od roku 2011 přistoupit ke zvýšení depozitní sazby (hlavní sazba zůstane beze změny na 0 %). Trhy očekávají zvýšení této sazby z -0,5 % o 25 bodů, tedy na -0,25 %. Ta by tak nadále zůstala záporná (záporné sazby ECB drží od roku 2014), což ve světle téměř 9 % inflace je docela bizarní. My se tak lehce kloníme k variantě, že ECB nakonec zvýší sazby o 50 bodů. I o této variantě totiž budou centrální bankéři hlasovat. Současně bude představen tzv. defragmentační nástroj – ten by měl zamezit tomu, aby výnosy jižního křídla EU (zejména Itálie) vystřelily nebezpečně vysoko.

Ostatně Itálie a její premiér (bývalý šéf ECB) Mario Draghi neboli Super Mario bude dalším dnešním tématem. Ten po včerejším hlasování, kde nebyl podpořen některými vládními stranami, dnes zřejmě přinese prezidentovi demisi. To v situaci, kdy Draghi byl i mezinárodně uznávaný jako politika ekonom, který začal s potřebnými reformami a mohl stabilizovat veřejné finance. Ovšem jeho koaliční partneři před nadcházejícími volbami přestali jeho reformy podporovat, takže situace zřejmě povede k předčasným volbám. A to se vůbec nehodí – Itálie se potýká se zadlužením, výnosy italských dluhopisů jsou nahoru a Itálie těžko najde druhého Super Maria. Takže ten defragmentační nástroj, který dnes představí ECB, se bude zatraceně hodit.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova nás dnes žádná data nečekají. V Polsku budou zveřejněny červnové maloobchodní tržby, u kterých se očekává zpomalení pod 6 % meziročně. Ale samozřejmě všechny středoevropské měny budou vyhlížet výsledek zasedání ECB. Pokud by ECB zvýšila sazby agresivněji, měly by mít tendenci ztrácet, ale v případě české koruny jsou ztráty omezené intervencemi ČNB.

Očekávané finanční události v Evropě

V eurozóně bude hlavní událostí zmíněné zasedání ECB. Jeho výsledek se dozvíme ve 14:15!

Očekávané finanční události ve světě

Z USA se dnes dozvíme pouze výhled podnikatelů z Philadelphie – tento index by měl zaznamenat zlepšení.