zpět

Data z ruské ekonomiky jsou chmurná

27.7.2022

Průmysl klesá stejně jako reálné mzdy, Rusové neutrácejí a před mnohem většími problémy je zatím chrání relativně stabilní trh práce.

Ruská nezaměstnanost za červen stagnovala na 3,9 %. Trhy počítaly s nárůstem na 4,2 %, takže dnešní číslo je milé překvapení. Jedná se tak o pátý měsíc v řadě, kdy podíl lidí bez práce neroste. Mnohem horší signál je však fakt, že klesá reálná mzda. Za květen šla meziročně dolů o 6,1 %.

Skutečnost, že Rusům klesá příjem se drtivě podepisuje i na celkových maloobchodních tržbách. Ty za červen meziročně klesly o 9,6 %, což představuje už třetí měsíc v řadě, kdy tržby klesají téměř stabilně dvouciferným tempem. Důvod je jasný, inflace roste a ukrajuje z mezd Rusů podstatnou část. Ti si tak za své mzdy koupí méně a méně.

Připočteme-li k celé situaci ještě meziroční pokles průmyslové výroby za červen o 1,8 % a podnikatelskou důvěru na červen na úrovni -2,7 % je jasné, že celkový obrázek ruské ekonomiky není dobrý. Na běžné Rusy tak dopadají sankce západu a výhled na zlepšení není. Klíčem k obecně lepší situaci je pouze ukončení války na Ukrajině.