zpět

Data z Německa nás příliš netěší

23.2.2024

Koruna i během včerejšího obchodování pokračovala v oslabování. Katalyzátorem včerejšího propadu bylo zveřejnění americké inflace za leden včera odpoledne.

Po středečním zveřejnění nové prognózy německé vlády, která nově pro letošní rok počítá s růstem německé ekonomiky pouze o 0,2 %, včera přišly další nepovzbudivé zprávy. PMI index za únor pro průmysl v Německu se nečekaně propadl – manažeři průmyslových firem vidí pokles výroby i pokles nových zakázek. Dnes ráno pak byl potvrzen pokles německé ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku – o 0,3 % mezikvartálně a o 0,2 % meziročně. Negativně působil pokles investic i zahraniční obchod, růst domácí spotřeby (soukromé i vládní) byl pak pouze nepatrný.

Dnešek ještě přinese IFO index podnikatelského klimatu z Německa, který ale zřejmě jen doplní nepříliš veselý obrázek stavu německé ekonomiky.

Data o podnikatelské a spotřebitelské důvěře v ČR dnes přináší i Český statistický úřad. V souladu s německými daty i u českých podnikatelů přichází další pokles důvěry. Nálada spotřebitelů se sice mírně zlepšila, ale nadále se nachází na nízkých úrovních.

Koruna včera ráno sice začala posílením pod 25,30 EURCZK, později ale své zisky odevzdala a oslabila ke 25,35 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Vůči americkému dolaru včera dopoledne sice na chvíli zamířila ke 23,20 USDCZK, ale zisky také rychle odevzdala a dnes ráno se nachází nad 23,40 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE