zpět

Další skvělá data z US trhu práce

31.3.2022

Americký report ADP o změně zaměstnanosti v březnu ukázal na mírně nižší číslo nově zaměstnaných lidí v soukromém sektoru, než tomu bylo v únoru. Stále se však jedná o slušný výsledek. V březnu našlo 455tisíc Američanů práci.

Zatím americký trh práce není plně zotaven, ale chybí už jen málo. V dubnu roku 2020 přišlo o práci téměř 19,4 mil. Američanů, ale od té doby opětovně práci našlo 17,8 mil. nezaměstnaných. To znamená, že k úplnému smazání negativního vlivu pandemie chybí zaměstnat už jen 1,6 mil. lidí. Pokud vše půjde dobře, v červnu nebo v červenci by toho americká ekonomika měla dosáhnout.

V březnu nejvíce lidí našlo práci v sektoru služeb, a sice 377tisíc. Následovaly firmy vyrábějící zboží se 79tisíci nově zaměstnanými a v obchodních firmách to bylo 61tisíc lidí.

Co do velikosti firem data ukázala, že nejvíce lidí přijaly středně velké firmy, následovaly velké společnosti, a nakonec malé podniky. Omezení rychlejšího růst trhu práce jsou podobná jako v ČR a ve zbytku Evropy. Jedná se o nedostatek pracovních sil na trhu práce, kde panuje výrazný převis nabídky práce.

Zotavení trhu práce v USA byl hlavní předpoklad pro to, aby mohl Fed začít zvedat sazby a pracovat na inflaci. Ta roste v USA stejně, jako ve zbytku světa, ale dokud se nepodařilo nastartovat trh práce k růstu, nemohli američtí centrální bankéři začít utahovat měnovou politiku. To se změnilo a první zvýšení sazeb do pásma 0,25 – 0,50 % už proběhlo. K dalším by mělo dojít na každém jednom letošním zasedání Fedu, tedy ještě 6x.