zpět

ČSÚ zveřejní výsledek domácí inflace

10.2.2023

O kolik v lednu vzrostly ceny v ČR? V Maďarsku to bylo rekordních 25,7 %. Zlotý "zlevnil" pod hranici 5,00 PLNCZK.

Závěr čtvrtečního obchodování přinesl koruně další mírné posílení a dosažení hranice 23,67 EURCZK. V rámci regionu zůstala koruna se svými zisky osamocená. Především polský zlotý proti euru ztrácel, což způsobilo „zlevnění“ zlotého až pod hranici 5,00 PLNCZK. I dnes očekáváme kurz poblíž hranice 23,70 EURCZK a nečekáme tak, že by sledovaný výsledek domácí inflace (CPI) měl mít na kurz koruny zásadnější vliv. Jedině snad v případě, kdy by se meziroční růst inflace přiblížil hranici 20 %, by koruna mohla ještě posílit, protože by se mohlo na trhu ve zvýšené míře sázet na růst sazeb ze strany ČNB.

Dnes v 8:30 byl zveřejněn lednový výsledek maďarské inflace (CPI). Počítalo se s meziročním růstem spotřebitelských cen o 25 %, konečný výsledek 25,7 % znamená dosažení nového vrcholu. V několika dalších měsících ještě neočekáváme, že by se tempo růstu cen se v Maďarsku mělo zpomalovat.

Dolaru se včera příliš nedařilo, když odevzdal část zisků z předchozích dní. Proti euru, pod vlivem poklesu rizikové averze, ztratil z ranní hodnoty 1,0730 EURUSD na 1,0790 EURUSD, což koruně přineslo intradenní posílení o necelých 20 haléřů na 21,98 USDCZK. Pro dnešek počítáme s obchodováním u hranice 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE