zpět

ČNB zahájila intervence

13.5.2022

Koruna po zásahu ČNB maže středeční ztráty. Americký dolar vůči euru posiluje na nejsilnější úrovně za posledních 20 let.

Jmenování Aleše Michla, který 1. července vystřídá Jiřího Rusnoka v čele bankovní rady ČNB, zamíchalo ve středu na korunovém trhu nejen s kurzy, ale i s výhledy a dlouhodobými odhady analytiků. Naše centrální banka již včera dopoledne zahájila intervence na devizovém trhu, kurz okamžitě reagoval posílením o několik desítek haléřů. Česká koruna se tak ze včerejší blízkosti hranice 25,50 dostala zpátky pod úroveň 25,00 EURCZK, aktuální kotace se pohybují okolo 24,90 až 24,95 EURCZK. Na páru s americkým dolarem se koruna také podívala zpátky pod 24,00 USDCZK, kvůli silnějšímu dolaru se ale kurz nikam dál neposouval a setrvává na těchto hodnotách i na začátku dnešní obchodní seance. Ačkoliv je pravděpodobné, že na příštím měnovém zasedání v červnu půjdou sazby ještě o něco výše, nejistota v souvislosti s další obměnou bankovní rady a možným odklonem od aktuálního nastavení měnové politiky bude bránit koruně v dalším výraznějším posilování.

Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americkému dolaru, který prorazil hranici 1,0500 a přiblížil se k důležité technické úrovni 1,0350 EURUSD. Silnější dolar by jsme na páru se společnou evropskou měnou hledali naposledy v roce 2002. Kalendář ekonomických událostí dnes nebude nikterak bohatý, za zmínku stojí pouze dubnová inflace z Polska nebo průmyslová výroba v rámci eurozóny.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

V dopoledních hodinách bude zveřejněna dubnová inflace od našich polských sousedů.

Očekávané finanční události v Evropě

Eurozóna dnes nabídne data průmyslové produkce za měsíc březen.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států dorazí výsledky indexu spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity.