zpět

ČNB trhy nepřekvapila

4.2.2022

Bankéři ČNB rozhodli o zvýšení úrokových sazeb v souladu s tržním očekáváním. Americký dolar po měnovém zasedání ECB ve výrazné ztrátě.

Česká národní banka naplnila očekávání analytiků a zvedla základní 2T repo sazbu o 75 bazických bodů na 4,5 %. Koruna se včera v očekávání růstu sazeb podívala na nové úrovně k 24,10 EURCZK, zisky ovšem později odevzdala pod tíhou jestřábího vyznění měnového zasedání Evropské centrální banky a den uzavírala se ztrátou přes 20 haléřů, aktuálně 24,35 EURCZK. ECB zdůraznila důležitost příštího zasedání v březnu, kdy další kroky budou záležet na vývoji inflace a také nezaměstnanosti, která se dostala na historicky nejnižší hodnoty. Tržní eurové sazby a výnosy německých dluhopisů v reakci na tiskovou konferenci prezidentky Lagardové vzrostly, čímž přiměly euro k výraznému posílení vůči dolaru na 1,145 EURUSD. Dolar se tak vrátil zpátky na hodnoty z období před zasedáním Fedu a vůči české koruně uzavíral na hranici 21,30 USDCZK.

Zasedání ČNB a ECB doplnila včera i Bank of England, která zvedla úrokovou sazbu dle odhadů analytiků o 25 bb na 0,5 %. Zajímavým faktem bylo i to, že 4 z 9 bankéřů BoE byli pro zvýšení o 50 bb. Britská libra tak napříč hlavními měnami posilovala zcela nejvíce, ovšem vůči naší domácí měně to nestačilo a na páru s českou korunou jsme se podívali pod hodnotu 29,00 GBPCZK. Akciovým trhem včera otřásl rekordní pokles akciového titulu společnosti Meta, který po zveřejnění výsledků za uplynulé období klesl o 26 %. Burzovní indexy se včera zbarvily do ruda, technologický index NASDAQ klesl nejvíce od září 2020.

Zprávu o prosincových maloobchodních tržbách se dnes dozvíme z Polska a Maďarska. Z Maďarska dorazí také výsledek průmyslové produkce za prosinec.

Data indexu PMI ze stavebního sektoru nabídne Německo a Velká Británie. Přidá se také eurozóna, která vedle již zmíněného indexu zveřejní maloobchodní tržby za prosinec.

V USA dnes bude na pořadu dne lednová míra nezaměstnanosti a tradiční report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP).