zpět

ČNB opět překvapila trhy

6.5.2022

Bankovní rada ČNB zvýšila úrokové sazby nad většinové očekávání trhu a zároveň zveřejnila novou prognózu. Koruna prozatím bez výraznějších pohybů.

Měnověpolitické rozhodnutí České národní banky včera opět přineslo překvapení v podobě zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 0,75 procentního bodu, přičemž trhy počítali s růstem pouze o půl procentního bodu. S repo sazbou došlo taktéž ke zvýšení diskontní sazby na 4,75 % a lombardní sazby na 6,75 %. Současně ČNB zveřejnila i novou prognózu pro letošní rok, ve které došlo k úpravám inflačních očekávání a ekonomického růstu. Nově se počítá s hospodářským růstem pouze o 0,8 %, naopak spotřebitelská inflace by měla zrychlit na 13,1 %. ČNB tak indikovala další prostor pro růst sazeb, které by se mohly dostat k 8% hranici za předpokladu snahy dosažení 2% cíle již v roce 2023. Zároveň ČNB představila i alternativní scénář, ve kterém se v rámci úrokových sazeb již nacházíme na vrcholu, ovšem za cenu pomalejšího návratu k inflačnímu cíli.

Česká koruna se tak po zasedání krátce podívala pod hladinu 24,50 EURCZK, ovšem vzápětí své zisky vrátila a aktuálně se kurz pohybuje okolo 24,55 až 24,60 EURCZK. Vedle ČNB včera zasedala i Polská národní banka (NBP), která zvýšila sazby „pouze“ o 75 bazických bodů, což je výsledek pod očekávání trhu, které počítalo s růstem o 1 %. V souladu s predikcemi analytiků rozhodla včera pouze centrální banka Spojeného království (Bank of England), která zvedla základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů. Trhy však tento krok vyhodnotily jako holubičí a britská libra vůči americkému dolaru včera odepsala více jak 2 %. Na páru s českou korunou se britská libra dostala zpět pod hranici 29,00 GBPCZK, aktuální kotace se pohybují okolo 28,80 GBPCZK.

Americký dolar včera smazal ztráty ze středečního zasedání Fedu a vůči společné evropské měně se opět obchoduje na hranici 1,0500 EURUSD. Koruna taktéž odevzdala zisky na americkém dolaru a kurz se dostal zpátky na úroveň 23,40 USDCZK. Na trzích včera převládl spíše negativní sentiment a akciové trhy tak končily v červených číslech. Hlavní zprávou pro dnešní den bude zveřejnění tradičního reportu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor z USA.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Region střední Evropy dnes nabídne data průmyslové produkce z Maďarska a v odpoledních hodinách zápisky ze včerejšího zasedání Polské národní banky.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny dnes žádné významné zprávy nečekáme.

Očekávané finanční události ve světě

Jako každý první pátek v měsíci tak i dnešek bude ve znamení NFP reportu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Později odpoledne se svými komentáři vystoupí někteří členové měnového výboru amerického Fedu.