zpět

ČNB dál zvyšuje sazby

3.2.2022

Čeští centrální bankéři právě opět zpřísnili měnovou politiku a hlavní 2T REPO sazba se dostává už na 4,5 %. Takto vysoko byla sazba naposledy začátkem roku 2002. Silná koruna dělá vrásky exportérům, zdražuje úvěry a bude ohrožovat ekonomický růst.

Je jen otázkou času, kdy vysoké sazby budou omezovat ekonomickou aktivitu, investice i spotřebu. Dramatický a především překotný růst cen úvěrů, ať už spotřebitelských pro domácnosti, provozních pro firmy, nebo hypoték, nemůže zůstat bez dopadu. V budoucnu musíme počítat s tím, že velmi křehký ekonomický růst ČR bude zpomalovat. Ostatně tempo HDP za minulý rok potvrdilo, že domácí ekonomika přidala jen o 3,3 %, což vzhledem k okolnostem není dobrá vizitka.

ČNB se rostoucími sazbami snaží zkrotit inflaci, což se zatím vůbec nedaří. Je pravděpodobné, že domácí inflace za leden převýší 7 % a během roku půjde výrazně výš. Ceny navíc zrychlují své tempo růstu. ČNB bojuje s růstem cen energií, vstupů do výroby či mezinárodní dopravou vyššími sazbami, ty ovšem na zahraniční vlivy nemají dopad.

Čeští centrální bankéři už delší dobu bojují s inflací a jsou mezi ostatními centrálními bankami světovým leaderem. Domácí ekonomické statistiky jsou zatím ve slušné kondici a dramaticky rostoucí sazby zatím výrazně nedevastují ekonomický růst. Nezaměstnanost je stále velmi nízká a drží se na 3,5 %, průmyslová produkce roste o 4,9 % a vysoký apetit Čechů utrácet je dobře vidět na více než 13,5 % tempu růstu maloobchodních tržeb.

Exportéři inkasují za své vyvezené zboží cizí měnu, kterou následně prodávají do korun, ale při takto restriktivní měnové politice ČNB je to velmi nízký kurz, což jim výrazně znesnadňuje pozici na zahraničních trzích. ČNB hovoří o tom, že by si představovala koncem roku kurz na hladině 24,00 EURCZK. Po dnešním zasedání se však domácí měna obchoduje už na 24,15 EURCZK. Silná koruna působí protiinflačně, což je přesně to o čem centrálním bankéřům jde, bohužel vývozci z toho radost nemají.

V dalších měsících poroste inflace a tím pádem i sazby ještě výš. Koruna se velmi rychle může dostat trvaleji pod hladinu 24,00 EURCZK, což může představovat pro obchodní bilanci ČR citelné ztráty.