zpět

Čínský akciový trh klesl na období před Covidem

24.10.2023

Čínský akciový trh se propadl na nejnižší úroveň od doby před vypuknutím krize Covid-19. Nejnovější snahy Pekingu o podporu akciového trhu v zemi nedokázaly zabránit rozprodeji akcii, který byl podpořen pomalým hospodářským vývojem, problémem s likviditou v sektoru nemovitostí a geopolitickými obavami.

Index CSI 300 zahrnující hlavní a likvidní akcie kótované v Šanghaji a Šen-čenu v pondělí klesl až o 1,3 % na přibližně 3 463, což je nejnižší úroveň od roku 2019. V dolarovém vyjádření index letos klesl přibližně o 15 %. Na počátku pandemie čínské akcie překonávaly globální trhy a na začátku letošního roku zaznamenaly prudký růst díky vyhlídkám na návrat z rušivých regulací nulové hodnoty.

Čínským akciím navzdory řadě podpůrných opatření, která nejvyšší představitelé od července zavedli s cílem "oživit kapitálové trhy a pozemkovou politiku, aby posílili důvěru investorů", nepodařilo zastavit rozprodaní akcii. Globálními fondy také otřáslo zhoršení vztahů mezi USA a Čínou, přičemž správci aktiv čelí tlaku Washingtonu kvůli investicím do některých čínských společností kótovaných v Šanghaji a Šen-čenu.

Zahraniční investoři, kteří využívají hongkongský program Stock Connect k obchodování s čínskými akciemi na pevnině, prodali od začátku srpna akcie v čisté hodnotě 169 miliard Juanův (23 miliard USD), čímž se čistý příliv akcií za celý rok snížil o více než 70 % oproti nejvyšší hodnotě 66 miliard Juanův.

Než se globální investoři vrátí do Číny, čeká je řada složitých úkolů a rozhodování. Jeden ze známých. bankéřů specializujících se na kapitálové trhy v Asii, pracující pro investiční firmu na Wall Street, zdůrazňuje, že je třeba se vypořádat s dvěma klíčovými aspekty.

Prvním z nich je geopolitika. Investoři budou muset pečlivě sledovat vztahy mezi Čínou a ostatními zeměmi, politická napětí, obchodní spory a další faktory, které by mohly ovlivnit stabilitu jejich investic. Geopolitická situace může mít značný dopad na tržní podmínky a rizika spojená s investováním do Číny.

Druhým klíčovým faktorem je stav čínské ekonomiky. Investoři budou muset pečlivě analyzovat makroekonomické ukazatele, jako je růst HDP, inflace, politika Čínské centrální banky a mnoho dalších faktorů ovlivňujících ekonomiku Číny. Změny v těchto ukazatelích mohou mít významný dopad na výkonnost investic a strategie investorů.

Ceny zůstaly pod tlakem navzdory tomu, že čínští představitelé v posledních týdnech zavedli podpůrná opatření, z nichž některá nebyla použita od globální finanční krize.

Začátkem tohoto měsíce státní fond Central Huijin získal více než 477 milionů CNY (Čínsky Juan) ve čtyřech státních bankách a slíbil, že v příštích šesti měsících nakoupí další akcie – jedná se o první takový nákupní program za posledních osm let, jehož cílem je pozvednout širší trh.

Od minulého týdne oznámily plány na zpětný odkup akcií desítky společností kótovaných na pevnině, většinou ve vlastnictví státu, jako například China Petroleum & Chemical Corp a China Railway Construction Corp, což podle údajů společnosti Wind přispělo k celkovému objemu zpětného odkupu akcií na pevninských akciových trzích v letošním roce ve výši 61,2 miliardy CNY.

"Zpětné odkupy akcií jsou spíše o náladě [na trhu]," uvedl Si Fu, akciový stratég Goldman Sachs China, který dodal, že samotný dopad těchto akcí na cenu akcií bude pravděpodobně malý.

Dodala však, že menší než obvyklé pozice v čínských akciích, které nyní drží jak dlouhodobí investoři, tak hedgeové fondy, pravděpodobně omezí rozsah dalších odlivů a že "v příštích třech měsících podle našeho názoru uvolnění politiky a dynamika trh podpoří".