zpět

Čínské výsledky opět zklamaly

15.8.2023

Červencové výsledky průmyslové produkce a maloobchodních tržeb výrazně pod očekávání trhu. Míra nezaměstnanosti mladých na novém maximu.

Čínská průmyslová produkce v červenci v meziročním vyjádření vzrostla pouze o 3,7 %. Za tento výsledek by většina evropských zemí byla aktuálně ráda, ale odhady se v případě Číny pohybovaly okolo červnového hodnoty růstu tzn. 4,4 %. Důvod poklesu hledejme především v poklesu růstu výrobní činnosti (3,9 % vs. 4,8 % v červnu), ale také odvětvích těžby, výroby elektrických zařízení či počítačů nebo ve zpracování neželezných kovů. Naopak růst produkce v červenci zaznamenaly sektory zpracování potravin nebo výroba gumy a plastových částí. Za prvních sedm měsíců roku čínská průmyslová produkce vzrostla o 3,8 %.

Maloobchodní tržby ukazují na vše, jen ne na důvěru čínských spotřebitelů v budoucí pozitivní vývoj. V červenci se meziročně sice tržby maloobchodníků zvýšily, ale pouze o 2,5 %, když se očekával růst o 4,5 %. Oproti červnové hodnotě se růst tržeb snížil o 60 bb. Pokles zaznamenaly v zásadě všechny "typy" maloobchodních prodejen ať už prodávají kosmetiku, nebo automobily. Sice jde o sedmý měsíc v řadě, kdy došlo k růstu tržeb, ale v žádném případě se nedá aktuální výsledek označit za pozitivní. Za prvních sedm měsíců roku se čínské maloobchodní tržby zvýšily o 7,3 %, ale Čína počítala pro letošní rok s dvoucifernou hodnotou růstu maloobchodních tržeb.

Ani výsledek červencové míry nezaměstnanosti se nedá označit za pozitivní, když došlo po třech měsících stagnace na hodnotě 5,2 % k růstu na 5,3 %. Na druhou stranu alespoň u míry nezaměstnanosti by mohl být naplněn "státní" cíl o průměrné roční hodnotě max. 5,5 %. Jestli by ale alespoň u jedné skupiny nezaměstnaných měli čínští představitelé zbystřit, jsou to mladí lidé ve věku 16-24 let. U nichž se míra nezaměstnanosti dostala na nové historické maximum 21,3 %. To je 3. nejvyšší hodnota ze zemí skupiny G20 a to ještě 1. místo zaujímá dlouhodobě Jižní Afrika, kde aktuálně nemá práci více než 60 % mladých lidí. Zajímavostí je fakt, že podle posledních zpráv nebude již Čínský statistický úřad (NBS) do odvolání tento výsledek zveřejňovat. To nevrhá na Čínu, z pohledu "zvenku", příliš dobré světlo.

Dnešní výsledky potvrzují fakt, který je patrný již několik měsíců. Čínská ekonomika na tom není dobře. Již teď je v podstatě jisté, že plán čínských představitelů na růst HDP o 5 % v letošním roce nebude naplněn. Problém je z pohledu třeba i České republiky v tom, že výraznější zpomalení růstu čínského hospodářství nemá zdaleka dopad pouze na "Říši středu", ale v zásadě na celý svět.