zpět

Čína míří k deflaci

9.6.2023

Spotřebitelské ceny v Číně za květen vzrostly jen o 0,2 %, meziměsíčně šly už dolů o 0,2 %. Průmyslové ceny meziročně klesají nejrychleji za 7 let.

Spotřebitelské ceny rostou výrazně pomaleji, než s čím počítaly trhy, navíc v čase jejich tempo prudce zpomaluje. Vysoká srovnávací základna s loňským rokem bude znamenat, že Čína možná už příští měsíc bude řešit deflaci, tedy snižování cen.

Na první pohled se může jednat o příjemnou skutečnost a krátkodobě tomu tak skutečně může být, dlouhodobě to představuje velký problém. Ten tkví především v tom, že každý člověk má ve společnosti mnoho rolí. Pro spotřebitele je snížení cen skvělá zpráva. Pro zaměstnance až tak nikoli, protože zaměstnavatel bude inkasovat za své výrobky méně a méně a je nucen řešit náklady. Nejprve na úrovni mezd, pak na úrovni propouštění.

Průmyslové ceny jdou dolů už osmý měsíc v řadě a tempo poklesu nabírá na síle. Buď ceny klesají jako u samotných surovin, těžby či v případě zpracovatelských cen, nebo ceny jdou stále pomaleji nahoru. To se týká spotřebního zboží, oděvů a zboží dlouhodobé spotřeby.

Hlavním důvodem je pokles poptávky způsobený jen velmi mírným růstem prakticky všech rozvinutých ekonomik. Jakmile se situace v tomto ohledu změní, nastartuje se i růst cen v Číně.