zpět

Čína dál bojuje s deflací a nevypadá to dobře

11.4.2024

Spotřebitelské ceny v Číně meziročně v březnu vzrostly jen o 0,1 %, ale ty meziměsíční klesly o 1 %. Průmyslové ceny šly dolů o robustních 2,8 %, takže problém s deflací se dál prohlubuje.

Celý západní svět ještě do nedávna bojoval s rostoucí inflací. Většina států je z nejhoršího venku a růst cen se vrátil do normálu, to však neplatí pro Čínu.

V oblasti průmyslových cen je Čína v deflaci už 18 měsíců a v březnu ceny klesly o 2,8 %. Pokles cen u průmyslníků znamená, že inflační tlaky se nepromítnou do těch spotřebitelských ani v budoucnu. Čína má tak zaděláno na deflační problémy i v delším horizontu.

V posledním roce se spotřebitelské ceny drží kolem nuly, což je špatná zpráva v zásadě pro všechny. Na přelomu roku se dokonce Čína dostala na čtyři měsíce do deflace. V posledních dvou měsících rostou ceny jen tím nejmírnějším tempem. Oproti minulému měsíci za březen dokonce ceny klesly o 1 %, což je nejhorší výsledek od března 2020.

Zatímco ceny oděvů, vzdělání či nákladů na bydlení vzrostly jen mírně, ceny potravin šly dolů o plných 2,7 %.

Delší období deflace je špatné z mnoha důvodů. Krátkodobě je pro spotřebitele vítanou změnou, ale dlouhodobá deflace vede k omezování výroby, snižování platů, počtu zaměstnanců a v konečném důsledky k zavírání podniků. Takže k problémům v rámci trhu nemovitostí a trhu práce, kdy nezaměstnanost mladých Číňanů dosahovala přes 20 %, načež jí Čína přestala zveřejňovat, trvá i deflace. Z ekonomického pohledu nejsou problémy Číny dobrou zprávou pro nikoho.