zpět

Chystá se „Potěmkinova vesnice“ na rublu?

3.1.2024

V regionu střední Evropy se včera nedařilo pouze polskému zlotému, který je ale i nadále černým koněm analytiků pro rok 2024. Eurodolar je z dlouhodobého hlediska pod nadvládou eura, včerejšek byl ale zrovna výjimkou. Ruský rubl oslabil, před prezidentskými volbami by se ale mohl snažit o šokující překvapení.

Koruna v úterý mírně posílila, v závěru obchodování se pohybovala kolem hranice 24,65 EURCZK. I vůči polskému zlotému se koruně povedl zisk a to při dosažení 5,65 PLNCZK. Pouze forint „uhrál“ s korunou remízu, když se stále vracel k ranním 15,47 CZKHUF. Byl to kromě koruny právě forint, kdo včera v regionu úspěšně „tlačil“ na euro. Zlotý vůči jednotné evropské měně včera propadl a pokračuje tak jeho neúspěšná etapa z druhé poloviny prosince. I tak lze ale očekávat od zlotého navázání na úspěšný rok 2023 a plnění pozitivních prognóz pro rok aktuální. Naopak forintu předpovídají analytici pro letošek mírné oslabení a slabší hodnoty ve srovnání s loňským rokem. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,60 – 24,70 EURCZK.

Eurodolar se v úterý nesl pod taktovkou americké měny, která „stlačila“ hodnotu hlavního měnového páru na 1,095 EURUSD. Je to ale jen slabá náplast na úspěchy eura od podzimu 2023. K jejich umazání by dolar musel předvést ještě mnohonásobně větší progres. Dolar posiloval i na měnovém páru s naší měnou. Za včerejší den se dostal na hodnotu 22,50 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE