zpět

Chorvatsko o krok blíže euru

2.6.2022

Koruna nejslabší za poslední měsíc. Evropská komise dala zelenou Chorvatsku pro přijetí eura. Fed zahajuje kvantitativní utahování.

Včerejší obchodování na finančních trzích se neslo v poklidném duchu, česká koruna mírně oslabovala, když ji nepomohl ani jestřábí komentář viceguvernéra ČNB M. Mory z úterního dne, kdy opět potvrdil většinové očekávání trhu v souvislosti s dalším zvyšováním úrokových sazeb na červnovém zasedání. Koruna tak na páru s eurem otestovala hranici 24,75 EURCZK, aktuální kotace se pohybují lehce pod touto hodnotou.

Evropská komise včera ve vydání konvergenční zprávy za rok 2022 uvedla, že Chorvatsko splňuje všechna kritéria pro vstup do eurozóny, zemi tak nic nebrání, aby přijalo euro již dne 1. ledna 2023. Chorvatsko se tak stane v pořadí 20. zemí eurozóny, kde bude možné platit společnou evropskou měnou.

Americkému dolaru pomohl včera odpoledne zveřejněný index nákupních manažerů z oblasti výroby od agentury ISM, dolar v této souvislosti posílil pod 1,0640 EURUSD. Na páru s českou korunou se kurz zastavil až na 23,25 USDCZK. Ze zámoří dorazí v odpoledních hodinách data nezaměstnanosti ze soukromého sektoru od agentury ADP.  Zítra nás čeká ještě tradiční NFP report. Akciové trhy opět končily v červených číslech, včera navíc oficiálně odstartovalo kvantitativní utahování ze strany Fedu, devítibilionová rozvaha by do konce léta měla klesnout na 7,6 bilionů USD.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu
Region střední Evropy dnes žádné zprávy nenabídne.

Očekávané finanční události v Evropě
Za eurozónu bude v dopoledních hodinách zveřejněn index výrobců cen (PPI) za měsíc duben.

Očekávané finanční události ve světě
Ze Spojených států dorazí data nezaměstnanosti ze soukromého sektoru od agentury ADP.