zpět

Chmurný týden pro českou korunu

14.3.2023

Nervózní světové trhy a oslabený dolar s sebou stahují i českou korunu. Maďarský forint trpí konfliktem vlády a centrální banky. Britská libra využívá nečekaně dobré výsledky ekonomiky Spojeného království.

Česká koruna včera silně oslabila ke 23,78 EURCZK. Pokračuje tak v oslabování, které sledujeme zatím celý březen. Aktuální nervozita na hlavních trzích, zejména ta v USA, spojená s pádem bank SVB a Signature, bude tento týden zřejmě držet korunu pod tlakem. A ke všemu je tu čtvrteční zasedání ECB s pravděpodobným zvýšením sazeb o 50bps, ke kterému se Evropská centrální banka zavázala již na svém únorovém zasedání. Fakt, že Aleš Michl obdržel prověrku na stupeň Přísně tajné a odstranilo se tak jedno z největších aktuálních reputačních rizik ČNB, korunu nějak výrazně neovlivnil. Polský zlotý včera oproti euru nepatrně posílil a to na 4,68 EURPLN. Pokud by se dařilo zlotému vůči euru dlouhodobě a pokud by česká koruna naopak vůči euru obecně ztrácela, dá se očekávat, že koruna bude ztrácet i proti zlotému. Experti očekávají v horizontu dalšího roku návrat situace někam k 5,30 PLNCZK. Zatím koruně proti zlotému stále pomáhá v uvozovkách nečinná polská centrální banka i nedořešené spory Polska ohledně omezení unijních dotací, strategie polské centrální banky je ale dlouhodobě jiná (spoléhá na oslabení zlotého kvůli konkurenceschopnosti polské ekonomiky ve světě), takže se nelze na situaci dívat zjednodušeně a výše uvedená prognóza má skutečně svá opodstatnění. Maďarský forint včera zažil vůči euru podobný sešup, jako česká koruna. Přes první nepatrné zlepšení maďarské inflace za únor 2023 forint nedokázal korigovat úder, který mu zasadil přímo premiér Orbán svým konfliktem s maďarskou centrální bankou. Guvernér Matolcsy se nechal slyšet, že mezi vládou a centrální bankou panuje „zásadní rozpor“ a že hospodářská politika Maďarska „se rozpadla“, že „ztratili cestu“. A do toho samozřejmě ještě vstupuje aktuální nervozita světových trhů a oslabující dolar. Včera forint propadl až na 394 EURHUF. Dlouhodobé vyhlídky maďarské měny jsou podobné jako vyhlídky české koruny, očekává se spíše odevzdávání letošních zisků. Na české koruně pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 23,73 – 23,80 EURCZK.

Zmíněný pád dvou amerických bank, které neustály úrokové riziko, změnil aktuální vyhlídky Fedu a tedy i amerického dolaru. V zájmu zajištění stability amerického finančního sektoru si zřejmě Fed netroufne zvýšit úrokové sazby o 50bps, jak ještě nedávno naznačoval. A nejspíše na tom nic nezmění ani dnešní výsledek americké inflace. Euro včera i přes prvotní velký zisk na eurodolaru nakonec silně oslabilo a zakončilo seanci na 1,073 EURUSD. Česká koruna včera vůči dolaru výrazně ztrácela a den zakončila na 22,11 USDCZK, dnes propad pokračuje.

Více k očekávaným událostem ZDE