zpět

ČEZko

23.5.2022

Rekordní růst výrobních nákladů v Německu. Akcie ČEZu na maximech od roku 2008. Pomůže restrukturalizace ČEZu českým domácnostem a firmám?

Máme za sebou další pátek, tak se mu pojďme podívat na zoubek. Náš největší obchodní partner zveřejnil index cen průmyslových výrobců. Výrobní ceny v Německu za duben vzrostly o neskutečných 33,5 procenta. To je největší nárůst za posledních 73 let! Vlastně za celou dobu, po kterou se tento ukazatel sleduje. Kvůli pokračujícímu válečnému konfliktu na Ukrajině ceny energií nadále letí do nebes. Momentálně se nacházejí na úrovni o 87,3 procent vyšší, než před rokem. Růst cen energií se začíná zvyšující se měrou projevovat a dopady na konkurenceschopnost evropské ekonomiky zřejmě postupem času pocítíme čím dál víc.

Z domova už několik dnů hraje prim polostátní energetická společnost ČEZ a možnost její „restrukturalizace“. To společně s vysokými cenami energií definuje její vysokou cenu. Jen za poslední týden si akcie připsala +13,88 % a dostala se na 1 173 korun za akcii. To je nejvýše do roku 2008. ČEZ za první kvartál letošního roku zaznamenal rekordní zisk a cena akcie se za poslední rok téměř zdvojnásobila. Energetický gigant má hrát klíčovou roli v zabezpečení energetické bezpečnosti/soběstačnosti Česka a vláda v posledních týdnech hledá řešení, jak pomoci firmám a domácnostem s růstem cen energií. Uvažuje se o rozdělení firmy na obchodní a výrobní část, společně s výkupem minoritních podílů.

Úspory českých domácností u bank se v březnu poprvé za posledních pět let snížily. Meziměsíčně poklesly o 26 miliard korun. To je nejrychlejší pokles za posledních 9 let. Domácnosti měly v březnu ušetřeno 3,04 bilionu korun. Během března se snížil objem úspor i mezi živnostníky, kteří měli koncem měsíce uloženo 166 miliard korun. To je o miliardu méně než koncem února. Zajímavé je, že úspory živnostníků se tak snížily pošesté za posledních 7 měsíců. Vidíme tak v přímém přenosu, jak si rostoucí ceny vybírají svou daň. Inflace je vysoká a spousta lidí si už nemůže dovolit vytvářet finanční rezervy.

Koruna nás v pátek nijak moc nepřekvapila. Proti euru se pohybovala v pásmu 24,60 až 24,70 EURCZK. Proti americkému dolaru bylo pásmo o pár haléřů širší, kurz se nacházel v rozmezí 23,27 až 23,40 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova je pro dnešní den prázdný, naši polští sousedé zveřejní maloobchodní tržby za duben.

Očekávané finanční události v Evropě

Německo uveřejní index podnikatelského klimatu Ifo za květen, odpoledne bude řečnit Joachim Nagel šéf německé Bundesbank.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku chicagský Fed odhalí index národní aktivity za duben.