zpět

Český zahraniční obchod za leden v přebytku 6,2 mld. korun

9.3.2022

Obchodní bilance v lednu skončila nečekaně v přebytku 6,2 mld. korun, což je lepší výsledek jak oproti prosinci, tak vůči odhadům trhů. Meziročně byla však jeho hodnota o celých 18,6 mld. korun nižší.

V prvním měsíci roku rostly dovozy i vývozy. Zatímco export vzrostl o 12,9 %, import o 20,9 %. Vliv sankcí se projeví nejspíš až v bilanci za únor a plně se projeví v březnových datech. 

Dobrou zprávou je fakt, že německý průmysl za leden meziměsíčně vzrostl o 2,7 %, čímž výrazně předčil očekávání trhu. Silná průmyslová výroba v Německu bude mít ryze pozitivní dopad i na ČR.

Z dnešního úhlu pohledu lednový export dusila silná koruna, protože se prakticky celý měsíc pohybovala v širším pásmu kolem 24,40 EURCZK. Byla tedy o více než jednu korunu k euru silnější, než je dnes. Ještě před několika dny domácí měně reálně hrozilo převalení se přes hladinu 26 korun za euro.

Tento scénář nenastal jen díky ČNB, která včas zasáhla intervencemi ve prospěch koruny. Lednový kurz byl pro export ne příliš výhodný, jelikož vývozcům znesnadňoval jejich pozic v zahraničí. Za vyvezené zboží dostávali eura, za která však dostávali méně a méně korun.

Na druhé straně silná koruna působí jako důležitý protiinflační faktor, a to je dnes alfou a omegou. V dalších týdnech a měsících se dá čekat, že ČNB bude ještě dál intervenovat s cílem dostat korunu hlouběji pod hranici 25,00 EURCZK. To by mohlo alespoň mírně brzdit inflaci, které čelí celá Evropa vlivem robustně rostoucích cen ropy a plynu na světových trzích kvůli válce na Ukrajině.