zpět

Český průmysl padá

6.9.2023

Podle ČSÚ červencová průmyslová výroba meziročně klesla o 2,8 %. Meziměsíčně šla dolů o 2,6 %. Dnešní čísla jsou velkým zklamáním a potvrzuje se, že průmysl je na sestupné trajektorii.

Po pěti měsících mírného a nepřesvědčivého růstu se domácí průmysl opět propadá. K poklesu průmyslu přispěla nižší výroba elektřiny a plynu. Dolů táhla i nižší aktivita ve stavebnictví.

Za nízkým výkonem domácího průmyslu je klesající poptávka v zahraničí. Hodnota nových zakázek klesla o 3 %, přičemž nové zakázky ze zahraničí šly dolů o 2,6 % a domácí o 3,8 %. Koulí na noze bylo tentokrát odvětví strojů a zařízení. Nové zakázky se zlepšily jen u automobilového průmyslu. Vlivem vyšší srovnávací meziroční základny v dalších měsících domácí průmysl nejspíš zůstane v červených číslech.

Českým průmyslovým exportérům hraje do karet koruna tak, jako už dlouhou dobu ne. Koruna v blízkosti 24,15 EURCZK byla naposledy koncem loňského roku. Zatímco v březnu a dubnu, kdy atakovala téměř až 23 korun za euro a pozice vývozců byla na zahraničních trzích velmi složitá, nyní se to zlepšuje. Jakmile ČNB sníží sazbu ze 7 %, koruna pravděpodobně dál oslabí a exportéři budou za své vyvezené zboží dostávat eura, která budou směňovat vyšším kurzem.