zpět

Český průmysl mírně překvapil

7.7.2022

Domácí průmyslová výroba za květen meziročně vzrostla o 3,3 %, meziměsíčně pak šla nahoru o 2,4 %. I když se jedná o mírně lepší výsledek, než jaký trhy čekaly, celkový obrázek nevyznívá příliš přesvědčivě. Obrat může nastat v srpnu.

Nové domácí zakázky se celkově zvedly o 9 %.  Hodnota těch zahraničních šla meziročně nahoru o 5,2 % a domácích dokonce o 17,2 %. Právě nové zakázky a jejich vývoj jsou hlavním faktorem toho, že domácí průmysl se pohybuje alespoň kolem nuly.

Český průmysl už deset měsíců v řadě prakticky stagnuje a zásadní obrat na obzoru není. Dobře o tom svědčí včera zveřejněné podnikové objednávky v Německu, které meziměsíčně vzrostly pouze o 0,1 %, přitom kondice německé spotřebitelské a podnikové poptávky je pro český průmysl zásadní.

Německá průmyslová produkce skomírá a také ona se pohybuje v blízkosti nuly. Za květen se meziměsíčně zvedla jen o 0,2 %. Zda takto slabý růst dokáže utáhnout i český průmysl je velkou otázkou. Krátkodobě možná, dlouhodobě nikoli.

Dnešní výsledek domácího průmyslu se v meziročním vyjádření musel popasovat s loňským růstem průmyslu o 25,75 %. Vysoká srovnávací základna pochopitelně dnešní výsledek devalvuje. Tento negativní faktor vysoké srovnávací základny s rokem 2021 vyprchá se srpnovými čísly, protože loni se ve druhém měsíci prázdnin průmysl propadl o 1,26 %. Tento moment bude pro další vývoj průmyslu zásadní.